Airbus ja Dassault kehittävät seuraavan sukupolven järjestelmää Eurofighterin ja Rafalen korvaajaksi

IMG-20180426-WA0015Airbus ja Dassault Avion yhdistävät voimansa ja kehittävät yhdessä seuraavan sukupolven eurooppalaista ilmataistelujärjestelmää. FCAS (Future Combat Air System) -hankkeessa on määrä korvata nykyiset Eurofighter- ja Rafale-monitoimihävittäjät. Tulevaisuuden hävittäjäjärjestelmän on määrä tulla käyttöön vuosien 2035-2040 välillä. Hävittäjäyhteistyö julkistettiin Berliinin ILA 2018 -ilmailunäyttelyssä.

Berliinissä keskiviikkona 25. huhtikuuta vahvistetun yhteishankkeen tulevaisuuden FCAS-hävittäjäjärjestelmä pitää sisällään järjestelmien, miehittämättömän ilma-aluksen ja kommunikaatiojärjestelmien kehitystyön. Varsinainen kehityssopimus solmitaan myöhemmin ja se sisältää demo-koneet vuodelle 2025.

FCAS-hankkeessa määritetään kokonaisjärjestelmä, joka yhdistää laajasti eri elementtejä. Mukana ovat seuraavan sukupolven monitoimihävittäjä, miehittämättömät ilma-alukset kuten MALE UAV:t (Medium-Altitude Long-Endurance) ja nykyiset monitoimihävittäjät,  jotka operoivat vielä vuoden 2040 jälkeen sekä risteilyohjukset ja parvissa lentävät dronet.

Kehitettävä tulevaisuuden FCAS-järjestelmä suunnitellaan toimimaan yhteistyössä laajalla rintamalla myös sateelliittien, NATO:n järjestelmien sekä maa- ja merivoimien järjestelmien kanssa.

Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafale (otsikkokuvassa ILA 2018 -ilmailunäyttelyssä) ovat molemmat mukana Suomen Ilmavoimien käynnissä olevassa HX-hankkeessa, jolla on määrä korvata nykyisten Boeing F/A-18 Hornetien suorituskyky.