Blue Originin toinen miehitetty avaruuslento vei 90-vuotiaan William Shatnerin avaruuteen

BS_7USS Enterprisen päällikkö James T. Kirk eli William Shatner lensi ensimmäisen kerran avaruuteen 13. lokakuuta 2021 Blue Origin -yhtiön New Shepardin tehtävällä NS-18. Star Trek TV-sarjassa ja elokuvissa poimuajon nopeuden ja avaruuden vaarat kokenut Shatner oli lennon jälkeen äärimmäisen vaikuttunut ensimmäisestä todellisesta avaruuslennostaan. 90-vuotias William Shatner on nyt vanhin avaruudessa käynyt ihminen.

BS_1Blue Origin käynnisti miehitetyt avaruuslennot uudelleenkäytettävällä New Shepard -aluksella 20. heinäkuuta 2021. Tuolloin yhtiön perustaja Jeff Bezos oli kolmen muun henkilön kanssa ensimmäisellä avaruuslennolla raketin kuudennellatoista laukaisulla.

Alus on nimetty astronautti Alan Shepardin mukaan, joka kävi vuonna 1961 Mercury seven - lennolla avaruudessa ensimmäisenä amerikkalaisena. New Shepard lentää vastaaville korkeuksille kuin Mercury seven.

BS_2Toinen Blue Originin toteuttama miehitetty avaruuslento New Shepardilla tehtiin 13. lokakuuta 2021 tehtävällä NS-18. Edellinen laukaisu eli NS-17 oli miehittämätön ja se kuljetti avaruuteen muuta hyötykuormaa.

New Shepard nousee lennollaan yli 100 kilometrin korkeuteen eli ns. Kármánin rajan yli. Sitä pidetään maan ilmakehän ja avaruuden rajana. Lennon kesto on noin 11 minuuttia. Sen aikana saavutetaan noin 3580 kilometrin tuntinopeus ja miehistön kapseli nousee hieman reilun 347 000 jalan eli noin 105 kilometrin korkeuteen. Vauhdin loputtua alkaa matka alaspäin ja laskeutuminen tapahtuu kaksivaiheisia jarruvarjoja käyttäen. New Shepardin raketti laskeutuu takaisin maan pinnalle oman moottorinsa avulla. Nyt raketti kävi onnistuneesti avaruudessa jo neljännen kerran peräkkäin.

BS_3Toinen miehitetty avaruuslento oli alunperin määrä suorittaa jo päivää aiemmin, mutta kovat tuulet siirsivät lentoa eteenpäin Teksasin Van Hornissa sijaitsevalta Launch Site Onelta.

Nyt 13. lokakuuta toteutuneella NS-18 lennolla avaruuteen nousivat Dr. Chris Boshuizen, Glen de Vries, Audrey Powers ja William Shatner, joka tunnetaan ehkä paremmin Star Trekin USS Enterprisen päällikkö James T. Kirkinä.

BS_8“Kaikkien pitäisi kokea tämä. Uskomaton kokemus. Olen niin täynnä tunteita tapahtuneesta ja toivon etten ikinä toivu tästä ja menetä tätä tuntemusta. Olen ällikällä lyöty”, sanoi William Shatner pitkässä analyysissa lennon aikaisista tuntemuksista Jeff Bezosille heti lennon jälkeen.

Blue Originin perustaja Jeff Bezos kiinnitti kaikkien neljän pukuihin heti lennon jälkeen astronautin siivet. 

BS_10Yhdysvaltain ilmaluviranomainen FAA on kuitenkin tarkistanut vaatimuksia astronauttien osalta ja nykyisen määrityksen mukaan heillä tulee olla tehtävä avaruuslennolla. Vaikka New Shepardilla avaruudessa käyneet olivat matkustajia ei se himmennä saavutusta.

Blue Origin suunnittelee toteuttavansa vuoden 2021 aikana vielä yhden miehitetyn avaruuslennon. Vuodelle 2022 on odotettavissa useita miehitettyjä New Shepardin tehtäviä. MH

BS_6

BS_4







BS_11BS_12







Blue Originin New Shepardin tehtävä NS-18