Boeing 737 MAX -koneet palaavat ilmaan - GOL Linhas Aéreas otti MAXit jo kaupalliseen käyttöön

GOL_737MAX_1Kaikkiaan noin 20 kuukautta lentokiellossa olleet Boeing 737 MAX -koneet palaavat pikkuhiljaa kaupallisen ilmakuljetuksen pariin. Ensimmäisiä kaupallisia lentoja tarjoaa jo brasilialainen GOL Linhas Aéreas ja American Airlines puolestaan on lennättänyt lehdistöä konetyypillä. Matkustajille tarjotaan vaihtoehtoja mikäli ilmailuviranomaisten turvalliseksi toteamaan matkustajakoneeseen ei halua nousta.

Brasilian suurin kotimainen lentoyhtiö GOL Linhas Aéreas aloitti 9. joulukuuta ensimmäisenä maailmassa kaupalliset lennot vast'ikään lentokiellosta vapautuneilla Boeing 737 MAX -koneilla. Ennen kaupallista lentoa yhtiö oli lentänyt yhden erikoislennon koneella Cogonhasista Confinsiin.

IMG_20201209_144706GOL otti Boeing 737 MAX 8 -koneensa käyttöön Brasilian sisäisille lennoille São Paolon liikenteen solmukohdasta 9. joulukuuta. Ensimmäinen lento suuntautui São Paolosta Porto Alegreen. Lennolla käytettävä Boeing 737 MAX 8 (PR-XMB) on noin kaksi vuotta vanha ja se on lentänyt ensimäisen kerran elokuussa 2018.

Joulukuun loppuun mennessä yhtiö ottaa käyttöön kaikki sen seitsemän 737 MAX -konetta ja palauttaa lentoyhteyksiä näiltä osin kohti normaalia.

Brasialaisyhtiö kertoo kouluttaneensa 140 lentäjäänsä uusin koulutusvaatimuksin yhteistyössä lentokonevalmistaja Boeingin kanssa.

GOL:n laivastossa on kaikkiaan 127 Boeingin lentokonetta ja sillä on tilaukset kaikkiaan 95 Boeing 737 MAX -koneesta, jotka toimitetaan vuosina 2022-2032. MAXit korvaavat yhtiön nykyiset 737-800 NG -koneet.

Brasilian ilmailuviranomainen ANAC vapautti Boeing 737 MAX -koneet lentokiellossa FAA:n 18. marraskuuta antaman uuden lentokelpoisyysmääräyksen jälkeen 25. marraskuuta 2020. Boeing 737 MAX -koneet olivat lentokiellossa maaliskuusta 2019 lähtien kahden samanlaisen lentoturman seurauksena. Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin lentoturmissa menehtyi 346 ihmistä.

Myös American Airlines on palauttanut Boeing 737 MAX -koneita ilmaan. Yhtiö lennätti joulukuun alussa erikoislennolla mediaa ja omia työntekijöitään 737 MAX -koneella Dallasista Tulsaan ja takaisin. Yhtiö lennättää myös työntekijöitää ja palauttaa sen jälkeen koneita kaupalliseen käyttöön reittiverkostossaan. Avausreitti tulee näillä näkymin olemaan Miami - New York (La Guardia) 29. joulukuuta 2020 lähtien.

Alkuvaiheessa lentomatkustajille tarjotaan lentoyhtiöstä annettujen tietojen mukaan mahdollisuutta vaihtaa toiselle lennolle, jos matkustaja ei halua lentää Boeing 737 MAX -konella.

Ilmailuviranomaiset ympäri maailmaa ovat todenneet Boeing 737 MAX -koneen turvallisiksi lentää heti, kun niihin on tehty viranomaisten vaatimat muutostyöt ja ohjaajille on annettu riittävä koulutus.

Boeing 737 MAX -koneilla saa edellämainittujen toimien jälkeen lentää jo Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Euroopan ilmailuviranomaisen EASA:n odotetaan vapauttavan konetyypin lentokiellosta tammikuussa 2021.

Lue myös: