EASA kehotti jäsenmaita välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa - useat lentoyhtiöt noudattavat kehotusta

Blacklabeled(Päivittynyt klo 23.07) Ruotsin ilmailuviranomainen Transportstyrelsen kehottaa maan lentoyhtiötä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Vastaavia kehotuksia on annettu ympäri Eurooppaa ja lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet välttämänsä Valko-Venäjän ilmatilaa.

Valko-Venäjä puuttui 23. toukokuuta reittilennolla olleen siviili-ilma-alkuksen kulkuun, kun Ryanairin lento FR4978 pakotettiin matkallaan Ateenasta Vilnaan kääntymään reitillään ja laskeutumaan Valko-Venäjän alueelle Minskiin. Kehotusta tehostettiin MiG-29 -hävittäjän luomalla uhkakuvalla. Minskissä viranomaiset pidättivät ainakin yhden lennolla olleen matkustajan. 

Ruotsin ilmailuviranomaisen maanantaina 24. toukokuuta julkistaman kehotuksen taustalla välttää Valko-Venäjän ilmatilaa on Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n lähettämä viesti jäsenmailleen.

EASA on antanut jäsenvaltioilleen kehotuksen jakaa tietoa niiden lentoyhtiöille koskien harkintaa Valko-Venäjän ilmatilan käyttämisestä. Ruotsin ilmailuviranomainen kehottaakin ruotsalaisia lentoyhtiöitä ottamaan huomioon epävarman tilanteen ja harkitsemaan lentojen välttämistä Valko-Venäjän ilmatilassa.

"Tämä viesti on voimassa, kunnes tilanne on vakiintunut. Seuraamme tarkasti asian kehittymistä", kertoo Transportstyrelsenin yksikönpäällikkö Simon Posluk.

Muutamat lentoyhtiöt ovat jo raportoineet välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Tällaisten yhtiöiden joukossa ovat jo ainakin SAS, airBaltic ja Wizz Air sekä EU:n ulkopuolelta British Airways. Finnair ei ole vielä ilmoittanut mahdollisista muutoksista Valko-Venäjän ilmatilan suhteen.

Ryanair on tuominnut ilma-aluksensa kulkuun puuttumisen voimakkaasti laittomaksi sekä ilmailun merirosvoukseksi. Asia on annettu EU:n turvallisuusviranomaisten sekä NATO:n käsiteltäväksi. Ryanair kertoo tekevänsä yhteistyötä näiden kanssa, muttei voi turvallisuussyistä kommentoida asiaa tarkemmin.

EASA:n lisäksi myös Ison-Britannian ilmailuviranomainen on kehottanut maan lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Britannia on lisäksi perunut ulkomaalaisilta operaattoreilta vaadittavat luvat kaikilta Valko-Venäjän lentoyhtiöiltä.

Päivitys kello 19.12: Lisätty tieto Ison-Britannian ilmailuviranomaisen vastaavasta kehotuksesta.

Päivitys kello 23.07: Lisätty lentoyhtiölistaan Wizz Air ja British Airways. 

Lue myös: