Finnair aloittaa kaukolennot Ruotsista Bangkokiin, Phuketiin ja Miamiin - työllistää 270 suomalaista

Finnair_A350_TO(Päivittynyt klo 11.41) Finnair käynnistää talviaikataulukaudella 2021/2021 kaukolento-operaatiot Ruotsista ja tarjoaa Tukholman Arlandasta lentoja Bangkokiin, Phuketiin sekä Miamiin Airbus A350-900 -koneillaan. Lentoja lentävät Finnairin lentäjät ja matkustamopalvelusta huolehtivat Airpron rekrytoimat matkustamopalvelutyöntekijät. AKT tyrmäsi aiemmin työehtojoustot Finnairin oman matkustamohenkilökunnan osalta.

Finnair aloittaa lokakuussa suorat lennot Ruotsista Bangkokiin ja Phuketiin Thaimaassa sekä Miamiin Yhdysvalloissa. Finnair lentää kaikkiin näihin kohteisiin myös kotikentältään Helsinki-Vantaalta.

”Olen erittäin iloinen, että voimme tarjota ruotsalaisille asiakkaillemme suorat lennot Tukholmasta ruotsalaisten suosikkikohteisiin. Uudet reitit vahvistavat asemaamme Ruotsin markkinalla”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér.

Finnair lentää Arlandasta Bangkokiin 22. lokakuuta alkaen maanantaisin, tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. 28. marraskuuta  alkaen reitti lennetään päivittäin 22. huhtikuuta 2022 saakka.

Phuketin lennot alkavat 24. lokakuuta yhdellä viikkovuorolla sunnuntaisin. Marraskuun 4. päivästä alkaen Finnair lentää Phuketiin myös torstaisin ja 30. marraskuuta lähtien myös tiistaisin 22. huhtikuuta 2022 saakka.

Finnairin lennot Miamiin alkavat 23. lokakuuta keskiviikkoisin ja lauantaisin. Viikkovuorojen määrä kasvaa neljään 29. marraskuuta alkaen, jolloin Finnair lentää Miamiin myös maanantaisin ja perjantaisin 22. huhtikuuta 2022 saakka.

Finnairin lennot Arlandasta Thaimaahan ovat nyt varattavissa osoitteessa Finnair.com ja lennot Arlandasta Miamiin ovat varattavissa myös matkatoimistoista.

Finnair työllistää lentoavauksella lomauttamiaan työntekijöitä, mutta ottaa myös merkittävän askeleen markkinaosuuksien hankkimiseksi. Ruotsiin jäi osin kaukolentojen osalta tyhjiö, kun Norwegian poistui kyseisiltä markkinoilta. Samalla Finnair lähtee kilpailuun myös SAS:n kanssa, jonka kaukolennot lähtevät pääasiassa Kööpenhaminasta.

Finnair sijoittaa Tukholmaan kolme Airbus A350-900 -konetta. Talvikauden 2021/2022 aikana näiden koneiden tarvittava peruslinjahuolto toteutetaan Arlandassa, jonka lisäksi koneet lennetään viikoittain huoltoon Helsinki-Vantaalle.

"Helsinki-Tukholma välille ei tule kaupallisia lentoja A350-koneilla, vaan rotaatiot suunnitellaan niin, että Tukholmasta kaukokohteeseen lentänyt kone palaa sieltä Helsinkiin, ja Helsingistä kaukokohteeseen lähtenyt kone voi puolestaan palata Tukholmaan", kerrotaan Finnairin viestinnästä Lentoposti.fi:lle.

Lennoilla Finnairin lentäjät - matkustamopalvelun tuottaa alihankintana Airpro

Finnair_A350_LWKTukholmasta lennettävillä lennoilla on Finnairin lentäjät, ja matkustamopalvelun tuottaa Finnairin kumppani Airpro, joka on Finavian tytäryhtiö. Airpro on Finnairin maapalveluiden tuottaja Suomessa, mutta yhtiöllä on kokemusta myös matkustamopalvelun tarjoamisesta muille lentoyhtiöille. Airprolla on työehtosopimus Ammattiliitto Pro:n kanssa.

Finnairin alkuperäinen tavoite oli lentää lennot omalla matkustamopalveluhenkilöstöllään.

Finnairin matkustamohenkilöstön työehtosopimus ei kuitenkaan sellaisenaan tue lentojen operoimista muualta kuin Helsingistä käsin, joten Finnair esitti lentojen toteuttamiseen mallia, joka olisi edellyttänyt määräaikaista joustamista työehtosopimuksen lepoaikojen järjestämistä ja siirtolentoja koskevista kohdista.

Jaakko_Schildt_ThomasCookLentäjien kanssa vastaavista joustoista sovittiin kesäkuussa, mutta AKT hylkäsi matkustamohenkilöstöä koskeneen ehdotuksen sopia määräaikaista joustoista paikallisesti, vaikka joustoesitystä puolsivat niin ammattiosaston toimikunta kuin AKT:n matkustamohenkilöstöjaosto.

Lentävän henkilökunnan lisäksi Finnairin hanke työllistää muutaman kymmenen henkilöä myös Helsinki-Vantaalla Finnairin tekniikassa.

”Nämä lennot luovat kokonaisuudessaan noin 270 suomalaista työpaikkaa, joista 100 on Finnairissa. Tuemme myös sitä, jos meiltä lomautettuna olevaa matkustamopalveluhenkilöstöä haluaa hakeutua määräajaksi Airpron palvelukseen näille lennoille, ja palata sen jälkeen olemassa olevaan työsuhteeseensa Finnairiin”, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt.

Airpro_portaat”Airpro on jo vuosien ajan työllistänyt suomalaista matkustamohenkilökuntaa kotimaasta ja ulkomailta operoitaville lennoille kansainvälisten lentoyhtiöiden tarpeisiin. Olemme iloisia voidessamme nyt olla mukana tukemassa Finnairia, kun se hakee lisää liiketoimintaa lentoliikenteen haastavassa tilanteessa, ja samalla luomme yhdessä työtä suomalaisille”, sanoo Airpron kaupallinen johtaja Mikko Turpeinen. MH

Päivitys kello 10.21: Lisätty tieto Ruotsin markkinoiden tyhjiöstä ja kilpailusta SAS:n kanssa.
Päivitys kello 10.52: Lisätty tieto Arlandaan sijoitettavasta konemäärästä sekä huoltotarpeesta.
Päivitys kello 11.41: Lisätty tieto A350-koneiden rotaatioista huoltojen osalta.

Lue myös: