Finnair ei jäänyt yksin - myös Royal Air Forcen Tornado sai Unikko-kuvioinnin

poppytornado_rafRAF:n Tornado GR4 -hävittäjä sai marraskuun alussa unikkoaiheisen kuvioinnin. Tarkoituksena ei ollut jäljitellä Airbusinsa Marimekon Unikko-kuosiin maalannutta Finnairia, vaan tehdä tunnetuksi Royal British Legionin jokavuotista Poppy-keräystä sotaveteraanien hyväksi.

Poppy eli unikko on Englannissa hieman sama kuin Vappukukka Suomessa, rintaan kiinnitettävä kukkapinssi. Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Marhamin tukikohdan Tornadon unikot ovat samaa punaista kuin Englannin kansallisuustunnuksen keskiö. Väri myös muistuttaa Marimekon klassisinta punaista unikkoa, mutta design on erilainen.

RAF Marham sijaitsee Norfolkissa. Väliaikaisesti Poppy-liveryn saanut 30-vuotias, nykyisin ilmeisesti vain maakoulutuskäytössä oleva Tornado ZA393 toimi taustana keräystä symboloivan viestikapulan matkaan lähettämiselle.

Kapulan luovutti tukikohdan komentaja Group Captain David Cooper. Viesti kiersi Royal British Legionin 70 alueosastoa. Lopulta kapula päätyy brittijoukoille Afganistaniin. Viime vuonna pelkästään Norfolkissa kerättiin Poppy-kampanjalla 639 000 puntaa.

British Legion perustetiin 1921. Unikon päätyminen keräyskampanjan tunnukseksi periytyy ensimmäisen maailmansodan aikaisesta  runosta, jossa kuvataan miten unikot nousivat ensimmäisinä sodassa kaatuneiden kenttähaudoille Flanderin taistelujen maastossa.

Nykyisin Royal British Legion kerää varoja niin sotaveteraanien kuin parhaillaan palveluksessa olevien omaisten auttamiseksi. Englannissa sotaveteraaneja ja -invalideja on myös Afganistanin ja Irakin sodista, joten autettavia riittää jatkossakin. Rahaa keräys tuotti edellisellä keräyskaudella kaikkiaan noin 40 miljoonaa puntaa.

poppy_appeal_wikipedia_PhilipStevensPoppy-rintamerkkien myynti kaupoissa, supermarketeissa ja pubeissa alkaa lokakuussa ja jatkuu Veteraanipäivään asti. Se on marraskuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna sitä vietettiin 11. marraskuuta.

Poppyt valmistaa Poppy Factory, joka perustettiin jo 1922 antamaan työtä ensimmäisessä maailmansodassa vammautuneille. Rintamerkin, joita vuosittain valmistuu 40 miljoonaa, käyttö on laajentunut koskemaan muidenkin sotien veteraaneja.

 

Royal British Legion

RAF Marham: Poppy Appeal

Poppy Factory

Remembrance poppy: Wikipedia

Lue myös:

Finnair vaihtoi ylleen mukavamman Marimekon Unikko-kuosin