Finnair ja ATR solmivat 10-vuotisen huoltosopimuksen Norran ATR 72-500 -koneista

Norra_ATR_apron_1Finnair ja ATR ovat solmineet 10-vuotisen huoltosopimuksen koskien Nordic Regional Airlinesin (Norra)  ATR 72-500 potkuriturbiinikoneiden laivastoa. Suomalaisyhtiön ja ATR:n yhteinen taival alkoi vuonna 1986, kun Finnair sai laivastoonsa ensimmäiset ATR-koneet.

ATR:n mukaan uusi Global Maintenance Agreement (GMA) -sopimus auttaa lentoyhtiötä ennakoimaan huoltokustannuksia aiempaa paremmin sekä parantaa 12:n Norran operoiman ATR 72-500 -koneen lähtöluotettavuutta. Kyseessä on ns. pay-by-the-hour -sopimus, joka kattaa korjaus- ja kunnostustöitä, sekä paikallisen vuokravaraosavaraston.

Finnair saa sopimuksen myötä myös potkurinlapojen huollot, varmuutta huoltojen saatavuudesta sekä ATR:n osaamisen ja ennakoivat huoltosuositukset. ATR:lla on vastaavien GMA-sopimusten piirissä yli 300 valmistamaansa konetta.

Finnair on tiedottanut aiemmin joutuneensa käyttämään vuokrakoneita reiteillään paikatakseen huoltotoiminnan resurssivajetta koskien juuri Norran operoimia ATR-koneita.

Norra_ATR_ldgAiemmin ATR-koneiden huollosta vastasi vuonna 2008 perustettu Finnish Aircraft Maintenance Oy (FAM). Sen toiminta on kuitenkin päättynyt. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin huolto-organisaatiolistauksen mukaan Suomessa ATR-koneita on huoltanut sen jälkeen Finnair.

"ATR-lennot ovat tärkeä osa syöttöliikennettä Helsingin liikenteensolmukohtaan. Suuri osa asiakkaistamme on jatkomatkustajia, joilla on vahvat odotukset täsmällisyydestä ja luotettavuudesta", kommentoi Finnairin tekniikan johtaja Juha Ojala.

"Tämä ylläpitosopimus varmistaa, että saamme käyttöömme sopivimmat palvelut, jotta voimme tarjota asiakkaillemme luotettavan ja täsmällisen matkustuskokemuksen", jatkoi Ojala.

Finnair_Historia_ATRFinnair oli yksi ensimmäisiä asiakkaita, joka tilasi laivastoonsa ATR:n valmistamia potkuriturbiinikoneita. Vuonna 1982 Finnair teki tilauksen viidestä ATR 42-300 -koneesta. Niistä ensimmäinen MSN6 liittyi Finnairin laivastoon vuonna 1986. Myöhemmin kyseiset ATR-koneet vaihdettiin suurempiin ATR 72-200 -koneisiin. Niitä nähtiin vuosien varsilla nähty erilaisissa maalauksissa, joita ovat olleet Finnairin lisäksi Karairin sekä Aero Airlines A/S:n värit.

Norra_ATR_fleetNykyisin Finnairin osaomistusyhtiö Norra lentää syöttöliikennettä Finnairin väreissä kahdellatoista ATR 72-500-potkuriturbiinikoneella. Ne on otettu käyttöön vuosina 2007-2012.  Kesästä 2019 lähtien koneet on maalattu osaomistusyhtiön väreihin.

Osalle näistä  ATR 72-500 -koneista Finnairin väreissä lentäminen on jo niiden  viides eri värityskaavio. Ennen nyt uudistettua maalausta koneita on nähty kokovalkoisena sekä Norran, Flybe:n ja Finncommin väreissä.

Lue myös: