Helsinki ei jatka ilmailijoiden vuokrasopimusta Malmin lentokonehallista - mielenilmaus tulossa

Hangaari_inside_1Helsingin kaupunki ei aio vuokrata Malmin lentoaseman alkuperäistä lentokonehallia enää ilmailukäyttöön. Vuokrasopimus päättyy 31. elokuuta ja Suomen toiseksi vilkkaimman kentän koneita uhkaa siirto ulkotiloihin juuri talvikauden alkaessa.

Helsinki-Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Lentojen määrä on laskenut hieman viime vuodesta, mutta esimerkiksi heinäkuussa kentällä oli lähes 4000 operaatiota.

Malmi_LambergHelsinki City Airport nimenkin osalta ilmailijoista saanutta lentokenttää on operoinut vuodenvaihteesta lähtien Malmin lentokenttäyhdistys ry. Sen puheenjohtaja Niko Lamberg on tyytyväinen toiminnan vakiintumiseen.

”Valtavasti käytännön operointiin vaikuttavia asioita muuttui vuodenvaihteessa. Lentäjät ovat omaksuneet uudet toimintamenetelmät hyvin. Viime vuonna tekemämme ennusteet liikenne- ja jäsenmääristä ovat jo ylittyneet, ja lentokoulutus on jatkunut aktiivisena", kertoo Lamberg.

”Käytännöt ovat hioutuneet ja kentän toiminta on ollut tehokasta ja turvallista", täsmentää Lamberg. Alkuvuoden aikana operaatiomäärä on vaihdellut 1500:n ja 3000:n välillä kuukaudessa.

Helsingin kaupunki ei aio enää vuokrata alkuperäistä lentokonehallia ilmailukäyttöön, vaikka lentotoiminta kentällä jatkuu vähintään vuoden 2019 loppuun. Lentokenttäyhdistys toivoisi ilmailutoiminnan jatkuvan pidemmällekin.

BF-Lento Oy:n operatiivinen johtaja Mark Baker on työskennellyt kentällä kymmeniä vuosia. Hän kertoo, että myös kansainvälisiä lentoja kentällä on ollut jatkuvasti.

helsinkimalmi_1215”Liikelentoja, mittauslentoja, matkailijoita, ja kävipä täällä heinäkuussa vieraisilla amerikkalainen maailmanympärimatkaaja vuoden 1944 Beechcraft-koneellaan”, kertoo Baker.

Aktiivisesta lentotoiminnasta huolimatta Helsingin kaupunki ei ole jatkanut vuokrasopimusta ilmailijoiden kanssa Malmin lentokonehangaarista. Kaupunki haluaa koneet ulos juuri talvikauden alkaessa ja hangaariin halutaan muunlaista toimintaa.

”Yhteistyö kaupungin kanssa on perustasolla ollut toimivaa. Tietoa ja vastauksia on välillä vaikea saada, vastuuta siirrellään monimutkaisesti virastojen välillä. Yrityksemme hangaarista esittämien vuokratarjousten käsittely on epäselvää. Vielä maaliskuussa kehotettiin pysymään rauhallisina, mutta nyt tilanne on edelleen täysin auki. Satojentuhansien investointi väliaikaisratkaisuihin ei ole käytännössä mahdollinen”, sanoo Baker.

Hangaari_ulko_etuVielä puolilta päivin vuokrasopimuksen päättymispäivänä lentotoiminta jatkui normaalisti ja lentokonehallin päivittäisissä rutiineissa ei näkynyt mitään poikkeavaa, joka viittaisi vuokrasopimuksen päättymiseen.

Lentokonehangaarissa on ollut suojassa suuri määrä lentokoneita. Niistä yllättävän suuri osa on moderneja komposiittivalmisteisia yleisilmailukoneita.

Joukossa on myös paljon perinteisiä yleisilmailukoneita. Niiden siirto taivasalle talvikaudeksi ei pitäisi olla vaihtoehtona. Ilmailutoiminnan on kuitenkin määrä jatkua Malmilla vielä vuoden 2019 loppuun saakka.

Ilmailuaktiivien mukaan lentokonehalli olisi jäämässä tyhjäksi 1. syyskuuta 2017 alkaen kun koneet on siirrettävä asematasolle. Heidän mukaansa kaupungilla ei olisi vielä uusia vuokralaisia.

Malmi_rakentamisjarjestysHelsingin kaupunki on päättänyt käyttää hallia ja sen edustan entistä lentokoneiden säilytysaluetta erilaisten tapahtumien järjestämiseen eikä enää vuokraa hallitilaa koneiden säilytykseen ja korjaustoimintaan Malmin lentokentän ns. tapahtuma-alueen yleisöturvallisuuden varmistamiseksi.

Lentokonehangaarin vuokrasopimus oli edellisen kerran katkolla toukokuussa 2017 mutta sitä jatkettiin elokuun loppuun saakka. Malmin lentokenttäyhdistys ry ja BF-Lento Oy tekivät kaupungille toukokuussa vuokratarjouksen 1. syyskuuta lähtien. Kaupunki hylkäsi tarjoukset.

Helsingin kaupunki aikoo rakennuttaa Malmin lentokentän alueelle asuntoja jopa 25 000 ihmiselle. Asuinrakentamisen odotetaan käynnistyvän vuonna 2020. Rakennusaika alueella kestää 25-30 vuotta.


Ilmailuaktiivit hakevat ratkaisua kaupungin kanssa

Timo_Hyvonen_Malmi_2016Malmin lentoaseman ystävät ry pyrkii edelleen aktiiviseen yhteistyöhön kaupungin kanssa ja Helsinki-Malmin kehittämiseen ja säilyttämiseen ilmailukäytössä.

”Virkamiehet tekivät hangaaripäätökset kesällä lautakuntien istuntotauon aikana, mutta päätösdokumentteja ei löydy. Toivottavasti valtuutetut ottavat nyt asian pikaisesti  haltuun!", kummastelee MLY:n  puheenjohtaja Timo Hyvönen kaupungin toimenpiteitä.

Hangaari_inside_2”Kansalaiset ovat kovin vihaisia, ja vaikka yhdistyksenä pyrimme pitämään tilanteen rauhallisena, tulee virkamiehille varmasti paljon painetta. Toivottavasti ilmailukäytön jatko saadaan varmistettua pikaisesti, että tilanne rauhoittuu. Pallo on nyt myös valtiolla Lex Malmin myötä. Asian edistämiseksi Helsingille pitää nyt esittää konkreettinen, tonttitasolle menevä ehdotus", jatkaa Hyvönen.


Kaupunkilaiset kokoontuvat mielenilmaukseen 1. syyskuuta

Hangaari_ulko_sivuKaupungin toimista suivaantuneet kansalaiset ovat oma-aloitteisesti perustaneet Facebook-tapahtuman protestiksi hangaaripäätöksille. He ovat kutsuneet some-mellakan kokoon perjantaiksi 1. syyskuuta 2017 kello 12.00–12.15.

Malmin lentokenttäyhdistys ry ei ole osapuoli kaupunkilaisten järjestämässä mielenilmauksessa.

Aktivistit kokoontuvat Helsinki-Malmin lentoaseman vanhan hangaarin edustalle. Ilmoituksen mukaan ne, jotka eivät pääse paikalle tööttäävät auton torvea missä tahansa ovatkaan mielenilmauksen aikaan.

Päivitys: Täsmennetty ettei lentokenttäoperaattori ole osallinen mielenilmaukseen.