Hongkong helpottaa karanteenisääntöjä 26. syyskuuta - liikkuminen vapaampaa jo heti saapumisen jälkeen

koronatesti_1Hongkongin hallinto luopuu ulkomailta tai Taiwanista saapuvien matkustajien pakollisesta hotellikaranteenista maanantaina 26. syyskuuta 2022. Karanteenin sijaan matkustajilta vaaditaan kuitenkin yhä kolmen päivän lääketieteellinen seuranta, joka tapahtuu hotellissa.

Hongkongin hallinto ilmoitti 23. syyskuuta 2022 helpottavansa karanteenisäännöksiä maanantaina 26. syyskuuta. Karanteenivaatimus poistuu ulkomailta tai Taiwanista Hongkongiin saapuvilta. Päätöksen taustalla on tieteellinen arviointi sekä tasapainottelu koronaviruksen leviämisen kanssa. Kiinasta ja Macaosta saapuvien osalta määräykset muuttuvat vastaavasti.

Matkustajilta ei vaadita enää PCR-testiä ennen koneeseen nousua. Sen sijaan riittää pika-antigeenitesti, joka on otettu 24 tuntia ennen koneen aikataulunmukaista lähtöaikaa Hongkongin terveysministeriön ohjeiden mukaisesti.

koronarokote_lepo_1Koneeseen nousun yhteydessä rokotevaatimus poistuu Hongkongin kansalaisilta, mutta muilta 12-vuotiailta tai sitä vanhemmilta matkustajilta vaaditaan täysi rokotesarja paitsi tietyissä poikkeustapauksissa.

Maahan saapuessa käyttöön otetaan Test-and-go -järjestely eli maahantulevat matkustajat testataan, mutta tuloksia ei tarvitse enää odottaa lentokentällä vaan matkustajat voivat siirtyä valitsemallaan kuljetuksella omavalintaiseen majoitukseen.

Karanteenin sijaan matkustajien tulee olla lääketieteellisessä seurannassa hotellissa kolme päivää saapumisen jälkeen. Uusi ns. 0+3 -sääntö tarkoittaa ettei pakollista karanteenia ole vaan sen sijaan on oltavat kolme päivää seurannassa. Edellinen nyt väistyvä 3+4 -sääntö tarkoitti kolmea karaanteenipäivää ja neljää seurantapäivää.

Lääketielteellisen seurantajakson aikana matkustaja saa poistua hotellista ja liikkua ulkona, mutta rajoitetusti. Kolmen päivän jälkeen edessä on vielä neljän päivän mittainen itsearviointiaika. Maahan saapuneen tulee käydä koronatestissä saapumispäivän (0) jälkeen päivänä 2, 4 ja 6.

Mikäli maahan saapunut saa positiivisen testituloksen heidät merkitään punaiseen kategoriaan, joka johtaa eristykseen paikallisten määräysten mukaisesti. Viralliset maahansaapumisohjeet löytyvät paikallisten viranomaisten verkkosivustoilta.

Finnair on viime aikoina lentänyt Helsingin ja Hongkongin välillä 2-3 kertaa viikossa.

Lue myös: