"Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät ilmapuolustusharjoitukset ovat ilmatorjuntajoukkojen tärkeimmät harjoitukset. Harjoitusta on määrätietoisesti kehitetty kaikkien puolustushaarojen yhteiseksi alustaksi- Se tarjoaa joukoille mahdollisuuden harjoitella omien operatiivisten toimintaympäristöjensä erityispiirteitä osana ilmapuolustuksen kokonaisuutta", sanoi harjoituksen johtaja ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Mikko Mäntynen.
Harjoituksessa on kaksi vaihetta: ampumavaihe ja taisteluvaihe. Harjoituksen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan ilmatorjunta-aseiden kovapanosammunnat. Taisteluvaiheessa joukot harjaantuvat torjumaan vaativia maalitilanteita haastavassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä. Ilmavoimien Rissalan, Rovaniemen, Oulunsalon, Pirkkalan ja Tikkakosken tukikohdista lennettävissä harjoituksissa on mukana yhteensä lähes 30 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja yhdeksän Hawk-suihkuharjoituskonetta. Harjoitusten tavoitteena on lentää koulutusohjelmien mukaisia lentoja, ylläpitää Ilmavoimien valmiutta sekä harjoittaa henkilöstöä poikkeusolojen lentotoimintaan. Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n Hornetit lentävät Vilkku 20 -harjoituksen Rissalan tukikohdasta. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Rissalasta pääosin Kuopion, Joensuun, Kajaanin, Oulun ja Jyväskylän väliselle alueelle.
Satakunnan lennoston Ilmataistelukeskus lentää Touho 20 -harjoituksen Pirkkalan tukikohdasta Hornet- ja Hawk-kalustolla. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12.11. kello 9‒22 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Pirkkalasta pääosin Tampereen, Jämsän ja Seinäjoen väliselle alueelle. Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawkit lentävät Tuppi 20 -harjoituksen Tikkakosken tukikohdasta. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 9.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Tikkakoskelta pääosin Jyväskylän, Jämsän, Kokkolan ja Kuopion väliselle alueelle.
Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi näkyä ylimääräisinä kaikuina säätutkissa ja aiheuttaa vääriä säähavaintoja. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. "Perinteisesti syksyn ilmapuolustusharjoituksen erityispiirteinä ovat olleet vaihtelevat sääolosuhteet. Tällä kertaa erityisen haasteen tuo COVID-19-pandemia. Koronatilanteen rajoitukset ja vaatimukset huomioidaan harjoituksessa kaikilla tasoilla ja kaikissa vaiheissa. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta Puolustusvoimat harjoittelee - turvallisesti", sanoi Mäntynen. Harjoitukset toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Harjoitukseen osallistuu noin 1 100 henkilöä Maa- ja Ilmavoimista sekä Rajavartiolaitoksesta. Koronavirustilanteen takia harjoituksiin osallistuva henkilöstö on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.
|
|||