Ilmapuolustusharjoitus käyntiin - 30 Hornetia ilmaan, taivaalla silppua, soihtuja ja vääriä säähavaintoja

Ilmavoimien HornetKaikki Ilmavoimien joukko-osastot järjestävät lentotoimintaharjoituksia 9.‒13. marraskuuta 2020 ja samaan aikaan Lohtajalla järjestetään myös syksyn valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus 10.–19.11.2020 Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Harjoitusten tavoitteina on ylläpitää ilmavoimien valmiutta ja harjoitella poikkeusolojen lentotoimintaa sekä  ilmapuolustuksen tulenkäytön, johtamisen yhteistoimintaa maa- ja ilmavoimien välillä.

"Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät ilmapuolustusharjoitukset ovat ilmatorjuntajoukkojen tärkeimmät harjoitukset. Harjoitusta on määrätietoisesti kehitetty kaikkien puolustushaarojen yhteiseksi alustaksi- Se tarjoaa joukoille mahdollisuuden harjoitella omien operatiivisten toimintaympäristöjensä erityispiirteitä osana ilmapuolustuksen kokonaisuutta", sanoi harjoituksen johtaja ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Mikko Mäntynen.

Lohtaja14_2_nasams_net_puolustusvoimatHarjoituksessa keskitytään ilmapuolustuksen tulenkäytön, johtamisen sekä Maa- ja Ilmavoimien yhteistoiminnan harjoitteluun ilmapuolustustehtävissä. Tavoitteena on parantaa asevelvollisten ja henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan ja ilmapuolustuksen tehtävissä.

Harjoituksessa on kaksi vaihetta: ampumavaihe ja taisteluvaihe. Harjoituksen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan ilmatorjunta-aseiden kovapanosammunnat. Taisteluvaiheessa joukot harjaantuvat torjumaan vaativia maalitilanteita haastavassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä.

Ilmavoimien Rissalan, Rovaniemen, Oulunsalon, Pirkkalan ja Tikkakosken tukikohdista lennettävissä harjoituksissa on mukana yhteensä lähes 30 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja yhdeksän Hawk-suihkuharjoituskonetta. Harjoitusten tavoitteena on lentää koulutusohjelmien mukaisia lentoja, ylläpitää Ilmavoimien valmiutta sekä harjoittaa henkilöstöä poikkeusolojen lentotoimintaan. 

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n Hornetit lentävät Vilkku 20 -harjoituksen Rissalan tukikohdasta. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Rissalasta pääosin Kuopion, Joensuun, Kajaanin, Oulun ja Jyväskylän väliselle alueelle.

iph220_karttaLapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n Hornetit lentävät Otava 20 -harjoituksen Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista. Lentotoimintaa on maanantaista perjantaihin 9.‒13. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Rovaniemeltä ja Oulunsalosta pääosin Rovaniemen, Ivalon, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun väliselle alueelle sekä Perämeren ylle.

Satakunnan lennoston Ilmataistelukeskus lentää Touho 20 -harjoituksen Pirkkalan tukikohdasta Hornet- ja Hawk-kalustolla. Lentotoimintaa on tiistaista torstaihin 10.‒12.11. kello 9‒22 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Pirkkalasta pääosin Tampereen, Jämsän ja Seinäjoen väliselle alueelle.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawkit lentävät Tuppi 20 -harjoituksen Tikkakosken tukikohdasta. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 9.‒12. marraskuuta kello 9‒23 välisenä aikana. Lennot suuntautuvat Tikkakoskelta pääosin Jyväskylän, Jämsän, Kokkolan ja Kuopion väliselle alueelle.

Ilmavoimien Hornet Harjoituksiin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yksittäisiä F/A-18 Hornetien yliäänilentoja sekä helikopterilentotoimintaa. Lisäksi harjoituksissa käytetään ainakin Hornetien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja.

Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi näkyä ylimääräisinä kaikuina säätutkissa ja aiheuttaa vääriä säähavaintoja.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

"Perinteisesti syksyn ilmapuolustusharjoituksen erityispiirteinä ovat olleet vaihtelevat sääolosuhteet. Tällä kertaa erityisen haasteen tuo COVID-19-pandemia. Koronatilanteen rajoitukset ja vaatimukset huomioidaan harjoituksessa kaikilla tasoilla ja kaikissa vaiheissa. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta Puolustusvoimat harjoittelee - turvallisesti", sanoi Mäntynen.

Harjoitukset toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Harjoitukseen osallistuu noin 1 100 henkilöä Maa- ja Ilmavoimista sekä Rajavartiolaitoksesta. Koronavirustilanteen takia harjoituksiin osallistuva henkilöstö on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.