Ilmavoimat toteuttaa F/A-18 Hornet-hävittäjällä ylilennot Seinäjoella ja Kirkkonummella 10. syyskuuta

IMG_8355Ilmavoimat toteuttaa 10. syyskuuta 2022 ylilennot F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä Seinäjoella ja Kirkkonummella. Lennoilla kunniotetaan muistolaatan paljastamista Seinäjoella sekä siunaustilaisuutta Kirkkonummella. Ylilennoilla on säävaraus.

Ilmavoimat kunnioittaa Mannerheim-ristin ritari Auvo Maunulan muistolaatan paljastamista. Maunula nimitettiin 80 vuotta sitten Mannerheim-ristin ritariksi numero 90. Hän palveli talvi- ja jatkosodassa muun muassa Lentolaivue 12:ssa lentueen päällikkönä sekä myöhemmin jatkosodan aikana laivueen komentajana Lentolaivue 12:ssa, Lentolaivue 28:ssa ja Hävittäjälentolaivue 28:ssa. Maunulan laivueilla on käytössään Morane-Saulnier ja Gloster Gladiator -hävittäjiä.

Auvo Maunula saavutti kolme ilmavoittoa. Hän menehtyi 17. toukokuuta 1944 lento-onnettomuudessa Hirvaksessa Karjalassa. Maunula on haudattu Seinäjoen sankarihautausmaalle.

Seinäjoen tilaisuudessa F/A-18 Hornet -hävittäjän ylilennolla kunnioitetaan muistolaatan paljastamista kello 12. Ylilento toteutetaan Marttilan vanhan koulun yli noin 300 metrin korkeudessa.

GG_Utissa_1941Ilmavoimat lentää 10. syyskuuta myös toisen  F/A-18 Hornet -ylilennon, joka toteutetaan Kirkkonummella. Ylilennolla kunnioitetaan luutnantti Håkan Strömbergin siunaustilaisuutta. Strömberg palveli jatkosodassa Lentolaivue 16:ssa ja lensi Gloster Gladiator -koneita. Hän menehtyi Kärkijärvellä 7. huhtikuuta 1943.

Suomeen saapui marraskuussa 2021 Venäjältä 60 pikkuarkussa arviolta kaikkiaan 94 sankarivainajan jäänteet. Tuntolevyjen ja dna-testien perusteella yksi vainajista oli luutnantti Strömberg. 

Ilmavoimat toteuttaa ylilennon Kirkkonummella sotilaallisen siunaustilaisuuden yhteydessä vanhan hautausmaan yli kello 13.00. Lentokorkeus on noin 300 metriä. MH