Ilmavoimien itsenäisyyspäivän ylilennot jäivät pilviverhon päälle - äänihavaintoja eri puolella maata

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.(Päivittynyt klo 20.07) Ilmavoimien itsenäisyyspäivän ylilennot jäivät mittakaavaltaan suunniteltua pienemmiksi. Lentojen suorittamista haittasi aamun harmaa sää ja erityisesti matala pilvikorkeus. Ilmassa oli lopulta kolme F/A-18 Hornet -hävittäjää suunnitellun neljän sijasta. Myös Hawk-pari lensi itsenäisyyspäivänä. 

Lentosääennusteet eivät luvanneet itsenäisyyspäivän aattona hyviä näkymiä ylilentoja ajatellen. Ennusteissa oli läpi Suomen harmaata ja matalaa pilvikattoa 200-800 jalan välillä ja heikkoa näkyvyyttä sekä heikkoa tihkusadetta. Itsenäisyyspäivän aamu valkeni ennusteiden mukaisena.

Ilmavoimat suoritti ylilentoja pienemmässä mittakaavassa, sillä koneet jäivät vallitsevan säätilan takia pilvien alarajan ylle. Taivaalle ylilentoja lähti lopulta suorittamaan kolme Karjalan lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää.

Ylilennot Helsingin Hietaniemessä ja Tampereen Kalevankankaalla suoritettiin yksittäisillä Horneteilla. Helsinkiin suunnannut Hornet suoritti matalalähestymisen Helsinki-Vantaan kiitotielle 22R ennen Hietaniemen ylilentoa. Molemmista ylilennoista maahan kuului äänihavainnot. Ylilennoilla käytettiin 1200 jalan lentokorkeutta. Myös ylilentojen reittejä mukautettiin sääolosuhteisiin lentoturvallisuus edellä.

Ilmavoimat vahvisti itsenäisyyspäivän aikana myös Hawk-parin lentäneen päivälle suunniteltuja ylilentoja, jotka tapahtuivat Porissa ja Jyväskylässä. Porin osalta Lentoposti.fi:lle on raportoitu myös äänihavainnosta.

Hyvissä sääolosuhteissa lento-osastojen käyttämä korkeus on alimmillaan 1000 jalkaa eli noin 300 metriä. Todellinen lentokorkeus on riippuvainen säätilasta. Matalan pilvikorkeuden tai heikon näkyvyyden vallitessa lentokorkeus on noin 2000-2500 jalkaa eli reilut 600 metriä. Nyt itsenäisyyspäivänä ylilentoja suoritettiin ilmavoimien mukaan taajama-alueen yllä 1200 jalan korkeudessa.

Video: Ilmavoimien kolme Hornet-hävittäjää nousee ilmaan Rissalasta.

Video: Ilmavoimien Hawk-pari nousee ilmaan Tikkakoskelta.

Päivitys kello 17.28: Lisätty ilmavoimien vahvistama tieto Hawk-parin suorittamista lennoista
Päivitys kello 20.07: Lisätty linkki ilmavoimien julkaisemiin videoihin Hornetin ja Hawkien lentoonlähdöistä.

 

Lue myös: