Itsenäisyyspäivän paraati Tampereella - ylilennossa nähdään hävittäjiä ja helikoptereita

IMG_8438Vuoden 2019 itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Tampereella. Paraatikatselmus on Ratinan stadionilla ja ohimarssi Tampereen valtatiellä ja sen yläpuolella. Monipuolinen Puolustusvoimain kalustonäyttely on esillä Ratinanniemessä. Tapahtuman aikaan paraatialueella on voimassa myös lentokieltoalue, joka sallii vain viranomaistoiminnan.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1 300 henkilöä.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Ratinan stadionilla, jonne paraatijoukot aloittavat ryhmittymisen kello 11.30 alkaen. Tampereen valtatiellä kello 13 alkavaan ohimarssiin osallistuu noin tuhat henkilöä, 56 ajoneuvoa, 12 ilma-alusta ja Tampereen seudun ratsuväen kilta ry:n ratsuosastossa 30 hevosta.

Puolustusvoimien NH-90 helikopteriOhimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja MD Helicopters MD 500 -kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Boeing F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Tampereen keskustan alueella.

Ohimarssia on mahdollista seurata Tampereen valtatien varrelta. Jalan marssivat joukot ryhmittyvät Ratinan sillalle Hämeenpuiston eteläosasta alkaen. Ohimarssin lähtökynnys on Ratinan sillan itäreuna. Ajoneuvot ryhmittyvät ohimarssia varten Hämeenpuiston eteläosaan Hallituskadun ja Eteläpuiston välille.

Ohimarssin vastaanottopaikka on Voimakadun risteyksen kohdalla. Paraatin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen seuranaan ohimarssissa Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly ja sotiemme veteraani Timo Salokannel.

Kenttähartauden katselmuksessa pitää Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari. Paraatin järjestelyistä vastaa Panssariprikaati.
 

Paraatipäivän ohjelma

    9.00 Seppeleenlasku Kalevankankaan hautausmaalla
    10.00 Jumalanpalvelus, Tampereen tuomiokirkko
    11.30 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Ratinan stadionille
    12.00 Paraatikatselmus Ratinan stadionilla
    13.00 Ohimarssi Tampereen valtatiellä
    9.00–15.00 Kalustonäyttely Ratinanniemessä


Poikkeavia liikennejärjestelyjä 5.-6.12.

Paraatijärjestelyt aiheuttavat poikkeavia liikennejärjestelyjä erityisesti Hämeenpuiston eteläosassa ja Tampereen valtatiellä. Pysäköintiä rajoitetaan 5.–6.12. erityisesti Ratinan stadionin, Laukontorin ja Voimakadun alueilla.

Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla 5. joulukuuta, jolloin myös paraatijoukkojen pääosat saapuvat Tampereelle Tampereen Messu- ja urheilukeskukselle.

Yleisöä muistutetaan, että paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena on ainoastaan viranomaistoiminta.

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia ja saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin.