Kanadalaismedia: Boeing ei täyttänyt FFCP-hankkeen vaatimuksia - mukana enää Lockheed Martin ja Saab

RP09-2017-0025-002Kanadan tietotoimisto The Canadian Press raportoi Boeingin pudonneen pois Kanadan ilmavoimien FFCP-hävittäjähankkeesta (Future Fighter Capability Project), sillä se ei täyttänyt annettuja vaatimuksia. Kanadassa korvataan ilmavoimien 88 nykyistä Boeing C/F-188 Hornet -hävittäjää ja nyt loppusuoralla ovat mukana enää Lockheed Martinin ja Saabin tarjoukset.

Kanadan FFCP-hankkeessa oli alunperin mukana kaikki samat viisi hävittäjävalmistajaa kuin Suomen HX-hankkeessa. Tarjokkaita on pudonnut pois yksi toisensa jälkeen. Ensimmäisenä hankkeesta vetäytyivät Dassault Aviation ja Airbus.

Molempien eurooppalaistoimijoiden osalta yhdeksi vetäytymisen syyksi on kerrottu Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskuksen eli NORADin (North American Aerospace Defense Command) turvallisuusvaatimukset. Ne olisivat nostaneet kustannuksia huimasti sellaisella valmistajalla, joka toimii  ainoastaan tai pääosin Yhdysvaltain ja Kanadan ulkopuolella.

Boeing_SHCanadaNyt Kanadan tietotoimisto kertoo Boeingin vahvistaneen sen pudonneen ulos hankkeessa, koska ei täyttänyt kaikkia vaatimuksia. Lehti perustaa tiedon useaan nimettömään lähteeseen. FFCP-hankkeesta vastaava Public Services and Procurement Canada (PSPC) -virasto ei ole kommentoinut tilannetta.

Boeingin F/A-18 Super Hornet Block III -hävittäjien ollessa mahdollisesti sivussa hankkeesta olisi Kanadan valinta enää kahden kauppa, sillä jäljellä olisi enää Lockheed Martin F-35A ja ainoan eurooppalaisvalmistajan Saabin Gripen E -hävittäjät. Kanadan ja Yhdysvaltain yhteisten siteiden takia amerikkalaisvalmistajia on pidetty vahvimpina ehdokkaina FFCP-hankkeessa.

F35_pari_Pirkkalassa_2Kanada on myös yksi yhdeksästä Lockheed Martin F-35 -hävittäjän partnerimaasta. Kanadan odotettiin alunperin tilaavan juuri F-35 -hävittäjiä, mutta kustannusten nousun seurauksena se alkoi kartoittaa muitakin vaihtoehtoja.

Hankkeen viivästyessä Kanada on ostanut Australiasta 25 käytettyä F/A-18 Hornetia. Ennen kyseistä noin 500 miljoonan dollarin hanketta Kanada oli jo tilannut 18 uutta Super Hornetia Boeingilta. Kaupat kuitenkin peruttiin, koska Yhdysvallat asetti tullimaksuja kanadalaisen Bombardierin C Series -matkustajakoneelle. Nykyisin se tunnetaan tyyppimerkinnällä Airbus A220 ja koneita valmistetaan Yhdysvaltain Alabamassa.

Saab_GR3910_1Kanadan FFCP-hankkeessa hankitaan uutta suorituskykyä nykyisten CF-188 Hornetien tilalle 15-19 miljardilla dollarilla. Päätöstä odotetaan vuoden 2022 aikana.

Ensimmäinen uusi hävittäjä luovutettaisiin Kanadalla jo vuonna 2025. Täysi suorituskyky on määrä saavuttaa vuoteen 2030-luvun alkupuolella. Uusilla hävittäjillä on määrä operoida aina 2060-luvulle saakka.

Lue myös: