Koordinaattipiste siirtyi, aurinko häikäisi - itsenäisyyspäivän ylilento ei osunut kohdalleen

Paraati_itspaiva_1218_PetriLehtovirtaJPGIlmavoimien Hornet-ja Hawk-osaston ylilento Mikkelin valtakunnallisessa itsenäisyyspäivän paraatissa meni harmillisesti pieleen. Syynä oli osaston johtajan inhimillinen virhe ja auringon häikäisy. Koneet eivät lentäneet paraatimarssille varatun kadun yllä vaan sivussa siitä. Katsojat näkivät osaston vain vilahdukselta.

Puolustusvoimat 100 -juhlavuosi huipentui valtakunnalliseen itsenäisyyspäivän paraatiin Mikkelissä. Ilmavoimat osallistui siihen neljän Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -hävittäjän ja neljän BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneen osastolla (arkistokuvassa alla).

Yleensä paraatien ylilennoissa Hornetit ja Hawkit ovat lentäneet omina osastoinaan. Nyt ne tulivat Mikkelin ylle yhtenä tiivinä ja näyttävänä puljana runsaan 1000 jalan korkeudessa. Sitä veti neljä Hornetia vinoneliömuodostelmassa ja Hawkit oli porrastettu taakse niiden sivulle kaksi kummallekin puolelle.

Joulukuinen sää Mikkelissä oli erinomainen, täysi CAVOK. Taivas oli sininen ja aurinko paistoi, tosin erittäin matalalta horisontista. Useinhan itsenäisyyspäivän ylilennot ovat huonon sään takia jääneet tekemättä tai sitten vaihtoehtoisesti koneiden ääni on vain kuulunut pilvien seasta.

MLU_HW_3Ilmavoimien mukaan nyt Mikkelissä Hornet-parven johtaja oli lennolla vahingossa siirtänyt koordinaattipistettä sivuun kohteesta, minne lento suuntautui. Koneen laitteet olivat kunnossa ja lennon valmistelu oli tehty huolellisesti.

Osaston johtaja ei nähnyt kohdealuetta visuaalisesti, koska matalalta suoraan edestä paistanut joulukuinen aurinko häikäisi näkyvyyden (auringonvalon suunta näkyy hyvin Petri Lehtovirran ottamassa hienossa otsikkokuvassa). Muutoin ulkoisilla tekijöillä ei ollut tapahtumaan vaikutusta.

Ylilennon oli tarkoitus seurata Maaherrankatua, jolla paraatijoukot marssivat. Paikalla olleiden mukaan osasto lensi noin 200 metriä lännempänä, jolloin kadun reunan rakennukset pitkälti estivät näkyvyyden paraatia paikanpäällä seuranneille. Myös YLE:n lähetykseen paraatia tallentaneet tv-kamerat lähes myöhästyivät ylilennon kuvaamisesta (katso linkistä alla).

Mikkelissä nähtiin taivaalla myös Maavoimien helikopterikalustoa. Ohimarssin ylilennoissa oli mukana kuusi Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH Industries NH90 -kuljetushelikopteria ja neljä Hughes MD500 -kevythelikopteria. T.T.

Tallenne itsenäisyyspäivän paraatista: YLE Areena (ylilento vilahtaa kohdassa alk. 5.50)

Uutinen päivittynyt 8.12. kello 14.00: lisätty uusi otsikkokuva.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-juttuja aiheesta: