Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - Iran ja Afrikka paransivat lentoturvallisuuttaan

approachEuroopan komissio on 16. kesäkuuta päivittänyt luetteloa lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana" ja sillä on nyt 216 lentopyhtiötä. Listaa on päivitetty kaikkiaan 26 kertaa. Lentoturvallisuuden nähtiin parantuneen erityisesti Iranissa ja Afrikan valtioissa.

"Lentoturvallisuus on ykkössijalla tärkeysjärjestyksessä ja tämänpäiväinen päivitys osoittaa jatkuvaa  korkean turvallisuustason tarjontaa EU:n kansalaisille. Olen iloinen voidessani sanoa, että seitsemän vuoden intensiivisen työn jälkeen voimme vapauttaa Sambian lentoyhtiöt listalta", sanoo EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc.

"Huhtikuisen Iranin vierailuni jälkeen tekniset toimet saatiin menestyksekkäästi päätökseen toukokuussa. Siihen perustuen suurin osa Iran Airin koneista voi palata takaisin Euroopan taivaalle", jatkoi Bulc.

Tuoreimmallalla listalla toimintakielloista vapautuivat kaikki Sambian lentoyhtiöt, Air Madagasgar sekä kolme indonesialaista lentoyhtiötä Citilink, Lion Air ja Batik Air. Niiden lisäksi suurin osa Iran Airin lentokoneista voi jatkaa operaatioitaan EU-alueelle.

EU:n mustalla listalla on nyt 19 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 214 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

aircraft_lightningNämä maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi yksi yhtiö, joka operoi rajoitetulla luvalla), Benin, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta seitsemää lentoyhtiötä), Kazakstan (poislukien listalta vapautettu Air Astana), Kirgisia, Liberia, Libya,  Mosambik, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Kaikkiaan listalla on 216 lentoyhtiötä, kun yksittäiset yhtiöt Iraqi Airways (Irak) ja Surinam Airways (Surinam) ovat mukana listalla.

Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle saapuville yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran) ja TAAG Angola Airlines (Angola).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 31. toukokuuta - 2. kesäkuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta.

Mukana on lisäksi edustajat Norjasta, Islannista, Sveitsistä ja Euroopan lentoturvallisuusvirastosto EASA:sta. Komission päätöstä tukivat myös Euroopan parlamentti ja ministerineuvosto.

Euroopan unionin alue on maailman kolmanneksi suurin ilmailumarkkina. Vuosittain yli 800 miljoonaa matkustajaa kulkee EU:n 450 lentokentän ja 150 lentoyhtiön kuljettamana ympäri maailmaa. Koko ilmailuala tukee Euroopassa suoraan ja välillisesti yli 5,1 miljoonaa työpaikkaa tuottaen päivittäin yli miljardi euroa BKT:ta.

Lue myös: