Neste ja Boeing näyttävät ilmailualalla tietä uusiutuvien lentopolttoaineiden kaupallistamisessa

biopolttoaine_tankkaus_1Maailman johtava uusiutuvan dieselin valmistaja Neste ja maailman johtava lentokonevalmistaja Boeing aloittavat yhteistyön uusiutuvan lentopolttoaineen kaupallistamisen edistämiseksi ja nopeuttamiseksi.

Yritykset pyrkivät yhdessä saamaan American Society for Testing and Materials (ASTM) -hyväksynnän polttoainestandardille, joka mahdollistaa lentoyhtiöille korkean jäätymispisteen uusiutuvan lentopolttoaineen kaupallisen käytön. Tavoitteena on myös saada laaja markkinahyväksyntä uusiutuville lentopolttoaineille sekä edistää vastuullisuuden varmistamista koskevia pyrkimyksiä.

biopolttoaineNeste uskoo, että sen korkealaatuinen uusiutuva lentopolttoaine auttaa ilmailualaa saavuttamaan kasvihuonekaasupäästöjä koskevat vähennystavoitteet, jotka ovat hiilineutraali kasvu vuodesta 2020 ja 50 prosentin nettovähennys hiilipäästöissä vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon.

"Lentoyhtiöt ja lentokonevalmistajat pyrkivät monin eri tavoin vähentämään toimialansa hiilijalanjälkeä, ja uusiutuva lentopolttoaine tulee olemaan tärkeä osa heidän pitkäaikaista ympäristöratkaisuaan", sanoo Kaisa Hietala, Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja.

"Teemme erittäin innoissamme yhteistyötä Boeingin kanssa, jotta voimme luoda kaupallisesti toimintakykyisen markkinan uusiutuvaa lentopolttoainetta varten."

bio_tankkaus_1"Boeing on ylpeä yhteistyöstä Nesteen kanssa, joka on uusiutuvien polttoaineiden globaali johtaja. Yhdessä voimme saavuttaa tavoitteemme vastuullisen lentopolttoaineen tarjonnan laajentamiseksi ja kustannusten alentamiseksi", sanoo Julie Felgar, Boeing Commercial Airplanes' Managing Director of Environmental Strategy & Integration.

"Ilmailuala on sitoutunut tekemään lentomatkustamisesta kestävämpää."

NExBTL_refinery_nesteoilVuonna 2014 Boeing testasi menestyksekkäästi Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta 15 prosentin seoksena Boeing ecoDemonstrator 787 -testikoneessa, jota käytetään ilmailualan ympäristöjalanjälkeä vähentävien teknologioiden arvioimiseen.

Ensimmäisellä lennolla uusiutuvaa polttoaineseosta käytettiin vain toisessa moottorissa. Tämän jälkeen tehtiin muutama lento siten, että molemmat moottorit toimivat uusiutuvalla polttoaineseoksella. Testilentojen jälkeen Boeing raportoi, että "kone toimi uudella polttoaineella suunnitellusti eli yhtä hyvin kuin fossiilisella lentopolttoaineella."

Nesteen uusiutuva lentopolttoaine, joka on tuotettu kokonaan uusiutuvista ja vastuullisista raaka-aineista, mahdollistaa jopa 90 prosentin vähennyksen kasvihuonekaasupäästöissä tuotteen elinkaaren aikana. Polttoaine ei myöskään sisällä aromaattisia yhdisteitä eikä rikkiä, minkä pitäisi johtaa puhtaampiin turbiinipakokaasupäästöihin. Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen energiasisältö on korkea, ja sen hyvät lämmönkestävyysominaisuudet tekevät siitä erinomaisen seoskomponentin.

Lue myös:

Artikkeli: Kohti kestävää kehitystä ja Bio-hubia