Norja myy 32 General Dynamics F-16 -hävittäjää Romanialle - kauppahinta 388 miljoonaa euroa

672_310821Norjan puolustusvoimien materiaalilaitos NDMA on solminut kauppasopimuksen, jossa Norjan ilmavoimien 32 F-16 -hävittäjää myydään Romanialle 388 miljoonalla eurolla. Romania oli jo aiemmin ilmaissut kiinnostuksensa norjalaishävittäjistä. Norjan kuninkaalliset ilmavoimat siirtyy Lockheed Martin F-35A -hävittäjien käyttäjäksi.

Norja ja Romania solmivat hävittäjäkauppasopimuksen 4. marraskuuta kuukausien neuvotteluiden jälkeen. Kauppaan kuuluu 32 General Dynamics F-16A/B -hävittäjää, varaosia, tukijärjestelmiä sekä huolto- ja koulutuspalveluita. Kyseessä on Norjan historian suurin kauppa, jossa valtio myy sotilasjärjestelmiä.

"Norjan F-16 -hävittäjät ovat parhaiten ylläpidettyjen hävittäjien joukossa. Onnittelen molempia osapuolia neuvotteluista. Tämä sopimuksen myötä  F-16 -hävittäjämme jatkavat palvelustaan NATO-liittolaisen käytössä vielä vuosien ajan", sanoi NDMAn johtaja Gro Jære.

Norja vastasi Romanian hävittäjähankkeen RFI-tiedusteluun vuonna 2020 ja vuodesta 2021 lähtien Romania on ilmoittanut olevansa kiinnostunut norjalaishävittäjistä vahvistamaan Romanian ilmavoimien suorituskykyä. Romanian budjetti hankkeelle oli 454 miljoonaa euroa ja solmitun hankintasopimuksen arvo oli 388 miljoonaa euroa.
 
F-16 -hävittäjiä on ollut Norjan kuninkaallisten ilmavoimien käytössä jo yli 40 vuotta. Parhaillaan niiden suorituskykyä korvataan uusilla Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä.
 
Kaikki Romanialle myytävät hävittäjät käyvät läpi tarvittavat huollot ja ne modifioidaan Romanian M6.5.1 -konfiguraation Yhdysvaltain tuella. Työn suorittavat norjalaistoimijat, jotka vastaavat myös koulutuksesta ja tukipalveluista. Strategiseksi kumppaniksi on valittu Kongsberg Aviation Maintenance Services. F-16 -hävittäjien toimitukset alkavat loppuvuodesta 2023 ja jatkuvat vuoden 2024 toiselle puoliskolle saakka.
 
286_031118b "NDMAn allekirjoittama sopimus vahvistaa yhden liittolaisemme ilmavoimia ja samalla tuo tuottoja Norjan teollisuudelle sekä Norjan valtiolle", sanoi Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram.
 
Kaikkiaan Norjalla on ollut käytössä 57 F-16 -hävittäjää, joista 12 myytiin jo aiemmin Draken Internationalille, joka tarjoaa ns. aggressor-palvelua Yhdysvaltain ilmavoimille. Nyt toteutunut myynti Nato-maalle oli odotettu jatkumo hävittäjien elinkaarelle. F-16 -hävittäjien myynti on tiukasti säädeltyä ja sopimus tarvitsee hyväksynnän sekä Norjan että Yhdysvaltain viranomaisilta. Pieni osa norjalaishävittäjistä jää todennäköisesti myymättä.
 
Lue myös: