Norjan tilaama jarruvarjolla varustettu F-35-hävittäjä liukkaan kelin testeissä Alaskassa

F35_icy_dragchute_lockheedmartin_1117Norjan ilmavoimat on tilannut Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjiinsä erikoisvarusteena jarruvarjon. Sitä tarvitaan toimittaessa liukkailta kiitoteiltä, joiden kitkakerroin on heikko. Rungon päälle kotelointiin sijoitettavalla varjolla varustettua konetta testataan nyt Eielson Air Force Basessa Alaskassa.

Ensimmäiset testit rullaamalla jäisillä pinnoilla teki USAF:n koelentäjä, majuri Jonathan Gilber (otsikkokuvassa). Koesarja jatkuu lähiviikkoina ja siihen osallistuu myös Norjan ilmavoimien lentäjä, majuri Eskil Amdal. Norjan on määrä vastaanottaa vuoteen 2025 mennessä kaikkiaan 52 Lockheed Martin F-35A Lightning II -konetta.

Liukkaan kelin testien tavoitteena on varmistaa, että F-35A kykenee toimimaan Norjan kaltaisissa arktisissa olosuhteissa. Koelentojen toisessa vaiheessa Alaskassa vuoden 2018 alkupuolella jarruvarjo otetaan käyttöön varsinaisissa laskeutumisissa (havainnekuva alla).

F35_Norge_dragchute_2_kampflyprogrammetVarjo on sijoitettu F-35:n rungon yläpuoliseen kotelointiin. Lockheed Martinin mukaan se ei kuitenkaan vaaranna koneen stealth-ominaisuuksia.

Myös Hollanti on kiinnostunut jarruvarjon käyttöönotosta. Aiemmin sitä on testattu lämpimissä olosuhteissa kuivalla ja märällä kiitotiellä Edwards Air Force Basessa Kaliforniassa.

F-35 on mukana yhtenä vaihtoehtona Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa, jolla korvataan McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 -monitoimihävittäjän suorituskyvyt. Jos valinta osuisi F-35-koneeseen, Ilmavoimat olisi todennäköisesti kiinnostunut myös jarruvarjosta. T.T.