oneworld 25 vuoden ikään - allianssin lentoyhtiöt ovat kuljettaneet jo lähes 9 miljardia asiakasta

Oneworld25_1oneworld-allianssi juhlisti helmikuussa 2024 jo 25-vuotismerkkipäiväänsä. Allianssiin kuuluvat 13 lentotyhtiötä ovat kuljettaneet vuodesta 1999 lähtien jo lähes yhdeksän miljardia matkustajaa. Lentoja on niin paljon, että oneworld-yhtiön lentoja nousee päivittäin ilmaan tai laskeutuu kuuden sekunnin välein vuorokauden ympäri.

Lentoyhtiöallianssi oneworldin perustivat 1. helmikuuta 1999 American Airlines, British Airways, Cathay Pacific ja Qantas. Lentoyhtiöt tavoittelivat yhteistyöllä asiakkailleen mm. parempia lentoyhteyksiä ja laajempia kanta-asiakasohjelmia. Finnair on ollut oneworldin jäsen vuoden 1999 syyskuusta lähtien.

Juhlavuosi näkyy oneworld-allianssin jäsenyhtiöiden henkilökunnan virkapuvuissa 25-vuotisjuhlalogon sisältävissä pinsseissä. Allianssi saa huhtikuun 2024 alussa uuden toimitusjohtajan, kun tehtävässä aloittaa Alaska Airlinesilla johtotehtävissä toimiva Nathaniel Pieper

oneworld_ams_loungeJäsenyhtiöt lentävät yli 900 kohteeseen maailmanlaajuisesti ja tarjoavat erityistä asiakaskokemusta lentojensa lisäksi yli 600 loungessa eri lentoasemilla. Ensimmäiset täysin oneworld-brändätyt lounget on avattu vastikään Etelä-Korean Souliin ja Euroopassa Amsterdamin Schipholin lentokentälle. 

Nykyisin oneworld-alliansiin kuuluvat Alaska Airlines, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian ja SriLankan Airlines.

Edellämainittujen lentoyhtiöiden lisäksi allianssin kuuluu 26 jäsenyhtiöiden tytäryhtiötä sekä oneworld connect -kumppani Fiji Airways. Vuoden 2024 aikana allianssiin on liittymässä 14. jäsen, joka on Oman Air.

oneworldia vanhempi lentoyhtiö allianssi on Star Alliance, joka on perustettu 14. toukokuuta 1997. Kolmas suurempi allianssia on SkyTeam, joka on perustettu 22. kesäkuuta 2000.