Ranska tilasi 12 Dassault Rafale -hävittäjää - korvaavat Kreikkaan myydyt vanhemmat versiot

Rafale_pariRanskan ilma- ja avaruusvoimat Armée de l'Air et de l'Espace tilasi Dassault Aviationilta 12 uutta Rafale-hävittäjää. Tilaus korvaa Kreikan ilmavoimille myydyt Ranskan ilmavoimien käyttämät vanhemmat Rafale-versiot.

Ranskan tilaussopimuksen allekirjoittivat 29. tammikuuta 2021 Ranskan puolustusministeri Florence Parly ja Dassault Aviationin johtaja Eric Trappier.

"Sopimus on merkittävä Dassault Aviationille, Thalesille, Safranille ja 500 ranskalaiselle yhtiölle, jotka ovat mukana Rafale-ohjelmassa näinä vaikeina aikoina", sanoi Dassault Aviationin johtaja Eric Trappier.

Rafale_ilmassa_1Nyt tilatut uusimman F3R-version Rafale-hävittäjät korvaavat Kreikalle myytävät vanhemmat versiot monitoimihävittäjästä. Kreikka allekirjoitti aiemmin tammikuussa sopimuksen kaikkiaan 18 Rafalen hankinnasta. Näistä 12 on käytettyjä koneita Ranskan ilmavoimilta.

Ranskan tilaamat 12 Rafale-monitoimihävittäjää toimitetaan vuonna 2025 ja ne nostavat maan ilmavoimien hävittäjämäärän 129 koneeseen.

Kyseinen tilaus mahdollistaa Rafale-hävittäjien tuotantoketjun toiminnan kokonaisuudessaan joulukuuhun 2025 saakka. Seuraavan viidennen Rafale-tuotantoerän toteutuvaksi suunniteltu aikataulu on vuosille 2027-2030.

Rafale-hävittäjän ensimmäinen käyttäjä oli Ranskan merivoimat, joka on lentänyt konetyypillä vuodesta 2004 lähtien. Sitä seurasi vuonna 2006 Ranskan ilmavoimat. Rafale korvasi Ranskassa vaiheittain kaikkiaan seitsemän vanhentuvaa konetyyppiä.

Rafale_pirkkalaDassault Aviation on nyt saanut Rafaleista Ranskalta kaikkiaan 192 tilausta, jonka lisäksi  yhteensä 114 Rafalea on myyty Egyptille, Qatarille, Intialle sekä Kreikalle.

Rafale on ehdolla myös Suomen HX-hävittäjähankkeessa korvaamaan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorityskyvyn.

Dassault kertoo Rafalen olevan ainoa monitoimihävittäjä, joka kykenee toimimaan maalta ja tukialuksilta sekä kuljettamaan 1,5 kertaa oman painonsa verran aseistusta ja polttoainetta.

Taistelutehtävissä Rafalet ovat toimineet Afganistanissa, Libyassa, Malissa, Irakissa ja Syyriassa.

Rafale_pohjaIlmataistelutehtäviin käytettävissä on 30mm konetykki, Mica IR/EM sekä Meteor -ohjukset. Ilmatukea Rafale voi antaa konetykin lisäksi GBU- ja AASM GPS -pommein.

Kaukovaikuttamiskykyä tarjoavat  Scalp ja Storm Shadow -risteilyohjukset. Meritoimintaan käytössä ovat Exocet AM39 Block 2 -ohjukset sekä muuta ilmasta-maahan -aseet.

Areos-säiliö (Airborne Recce Observation System, Reco NG) sopii taktiseen ja strategiseen toimintaan. Se kykenee ottamaan tarkkaa kuvaa maastosta ja kattamaan tunnin aikana jopa 12 000 km² alueen. Materiaali voidaan jakaa suoraan eteenpäin tilannekuvan välittämiseksi ja päätöksenteon nopeuttamiseksi.

Muita suorituskykyä ovat hävittäjästä toiseen ilmatankkauskyky sekä ASMP-A -ydinohjuksen kuljetuskyky.

Lue myös: