Romania aikoo hankkia Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä - osti jo aiemmin F-16 -hävittäjiä

20-5570_200622Romania jatkaa ilmavoimiensa modernisointia ja aikoo ostaa Lockheed Martin F-35 -häivehävittäjiä. Jo aiemmin Romania on ostanut käytettyjä F-16 -hävittäjiä Norjalta ja Portugalilta. Uudemmat hävittäjät korvaavat jo ikääntyneet MiG-21 LanceR -hävittäjät.

Romania on käynnistänyt ilmavoimiensa modernisointihankkeen ja on ostanut Portugalilta 17 käytettyä F-16 -hävittäjää. Ensimmäiset uusista hävittäjistä on jo saatu käyttöön ja Romanian ilmavoimat lentää koneilla parhaillaan Nato Baltic Air Policing -operaation lentoja yhdessä Portugalin ilmavoimien kanssa. Samanlaisia F-16 hävittäjiä Romania on ostanut myös Norjalta 32 kappaletta.

RIAT_Mig21F-16 -hävittäjät siirsivät ikääntyneet venäläisvalmisteiset MiG-21 LanceR -hävittäjät vihdoin eläkkeelle. Romania modernisoi MiG-21-koneensa länsimaiseksi 1990-luvulla yhdessä israelilaiset Elbit Systemsin ja romanialaisen Aerostar Bacăun kanssa. Modernisoitu konetyyppi on nähty lentonäytöksessä Suomessa vuonna 2016.

Romanian presidentin kanslia ilmoitti 11. huhtikuuta maan puolustusneuvoston kokoontuneen presidentti Klaus Iohanniksen johdolla Cotrocenin palatsissa ja päättäneen edetä F-35 -hävittäjien hankinnassa. Romanian presidentti oli jo helmikuussa 2022 ilmoittanut maansa olevan kiinnostunut hankkimaan uusimman sukupolven amerikkalaishävittäjiä.

672_310821Puolustusneuvoston asialistalla oli Mustanmeren alueen turvallisuustilanteen vaikutukset Romaniaan sekä Venäjän aggressiot Ukrainaa kohtaan ja Moldovan demokratian häirintä. Pääuutiseksi nousi kuitenkin puolustusneuvoston päätös kehittää edelleen Romanian ilmavoimia.

Nato- ja EU-jäsenyyksien sitoutumuksien täyttäminen vaatii puolustusneuvoston lausunnon mukaan vankan, uskottavan, yhteensopivan ja tehokkaan ilmapuolustuksen toimintakyvyn saavuttamisen.

Tavoitellun puolustuskyvyn saavuttaminen tarkoittaa puolustusneuvoston mukaan tehokkaampia ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmiä sekä kehittyneitä pitkän kantaman iskukykyjä. Ilmavoimien osalta tämä tarkoittaa modernisointiprosessin jatkamista uusimman sukupolven F-35-koneiden hankinnalla. Puolustusneuvosto hyväksyi kokouksessa konseptin ilmapuolustuksen toimintakyvyn saavuttamisesta viidennen sukupolven monitoimihävittäjillä. MH

Lue myös: