SpaceX:n Falcon 9 -kantoraketti teki avaruushistoriaa - pystysuora lasku takaisin maanpinnalle (video)

landing_spcexSpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti teki tiistainvastaisena yönä avaruushistoriaa. Raketti kuljetti avaruuteen matalalle kiertoradalle 11 OG2-tietoliikennesatelliittia. Aiemmin irronnut ensimmäinen vaihe jatkoi lentoaan ja laskeutui onnistuneesti noin 10 kilometrin päähän laukaisupaikasta.

Kyseessä oli Falcon 9 -raketin 20. lento. Edellinen kesäkuussa tehty laukaisu epäonnistui ja sekä raketti että hyötykuormana ollut Dragon-kuormakapseli tuhoutuivat. Turman aiheuttanut vika paikallistettiin ja korjattiin.

SpaceX on yrittänyt pystysuoraan laskeutumista jo kahdesti aiemmin, mutta ne ovat epäonnistuneet. Laskeutumispaikkana oli tuolloin moottorien avulla paikallaan pysytellyt proomu. Sitä ennen järjestelmän toimintaa testattiin laskeutumalla tyhjälle merialueelle.

Tällä kertaa raketti laskeutui käyttämättömälle Launch Complex 13 -laukaisupaikalle Cape Canaveralin avaruuskeskukseen Floridaan. SpaceX on antanut sille uuden nimen Landing Zone 1.

launch_spacexFalcon 9:n toinen vaihe irtoaa noin 80 kilometrin korkeudessa. Ensimmäinen vaihe jatkaa nousua 140 kilometriin ja tekee 180 asteen kääntymisen jälkeen jarrutuspolton. Se lentää eräänlaisen 240 asteen silmukan kautta laskeutuvalle kurssille kohti laskeutumisaluetta.

Ilmakehään paluussa vauhtia hidastettiin edelleen uudella poltolla noin 70 kilometrin korkeudessa (se ilmeisesti näkyy oikealla olevan kuvan ylälaidassa).

Raketissa on avaruudessa asennon säätämistä varten pienet eri suuntiin vaikuttavat ohjausrakettimoottorit. Rungosta avautuvat ritilämäiset ja kääntyvät siivekkeet mahdollistavat tarkemman ohjauksen ilmakehässä.

Matalalla moottorit käynnistettiin vielä pystysuoran laskun loppuhidastusta varten. Aivan viime hetkellä ennen kosketusta alarungosta kääntyi esiin neljä laskutelinettä.

Polttoaineesta lähes tyhjentyneen ja siten keventyneen Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen jarrutus onnistui nyt täydellisesti. Kosketus oli pehmeä ja raketti jäi pystyyn savun keskelle, vaikka sen laskutelineiden leveys on vain 18 metriä. (otsikkokuvassa ja videossa jutun lopussa).

Mikäli tekniikka voidaan ottaa jatkossa rutiinikäyttöön, se tehnee avaruuteen vietävien kuormien hinnasta edullisempia. Falcon 9:n menestystä on seurattu kiinnostuneena Suomessakin. Raketin oli määrä viedä kiertoradalle ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto 1. Viime kesänä sattunut onnettomuus on siirtänyt lentoa, joka toteutunee ensi vuoden alkupuolella.

Space Exploration Technologies Corporation eli SpaceX on amerikkalainen kaupallisten avaruuslentojen kehittämiseen keskittynyt yritys. Sen perusti vuonna 2002 PayPal-internetmaksuyhtiön ideoinut Elon Musk.

Joulukuussa 2009 se ensimmäisenä yksityisesti rahoitettuna toimijana laukaisi kiertoradalle avaruusaluksen ja myös toi sen onnistuneesti takaisin maanpinalle. T.T.

 

Lue myös: