Suomen Ilmailumuseo juhlistaa Helsingin edustan lentonäytöksellä 100-vuotiasta Suomea

Malmi80_D2_ViimaSuomen Ilmailumuseon ”Suomi lentää!” -juhlavuosihankkeen huipennuksena museo järjestää Helsingin edustalla kaikille avoimen ja ilmaisen lentonäytöksen. Kesäkuussa 2017 järjestettävä tapahtuma tuo esiin suomalaisen ilmailun historiaa ja tulevaisuutta.

Suomi 100 -juhlalentonäytös on Suomen Ilmailumuseon ja museon yhteistyökumppaneiden järjestämä tapahtuma, joka on osa Suomi lentää! -hanketta ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

 Suomi 100 -juhlalentonäytös tuo näyttävän ilmailukavalkadin Helsingin edustalle perjantaina 9. kesäkuuta 2017. Lentonäytöksellä ja muilla Suomi lentää! -hankkeen tempauksilla museo juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa.

Junkers_F13_KatajanokallaNäytöksen tapahtumapaikka on erityisen merkittävä Suomen ilmailuhistoriassa. Tapahtuma on saanut inspiraationsa itsenäisyyden alkuvuosien suosituista ilmailunäytöksistä, joissa tehtiin lentämistä tutuksi suurelle yleisölle.

Katajanokka, Suomenlinna ja Kaivopuisto ovat toimineet ilmailun merkittävien tapahtumien näyttämöinä itsenäisyytemme alkuvuosista aina 1970-luvulle saakka.

Katajanokan_lentosatamaKatajanokalla oli aikanaan vilkas lentosatama, josta Finnairin edeltäjä Aero O/Y aloitti lentotoimintansa vuonna 1924. Suomenlinnassa puolestaan toimi 1920- ja 1930-luvuilla Ilmailuvoimien lentokonetehdas, joka vaihtoi nimensä Valtion lentokonetehtaaksi.

Helsingin edusta on toiminut vuosien varrella lukuisten lentonäytösten paikkana. Meren päällä on nähty myös kansainvälisiä taitolentoryhmiä.

Englannin ilmavoimien Hawker Hunterit lensivät Kaivopuiston edustalla 1957 laivastovierailun yhteydessä. USAF:n Euroopan ilmavoimien SkyBlazers esiintyi North American F-100 Super Sabre -koneillaan Helsingin merialueella vuonna 1961.

Yhdysvaltain merivoimien Blue Angels lensi Grumman F-11 Tiger -koneillaan Kaivopuiston edustalla 1966. Englannin RAF:n Red Arrows puolestaan esiintyi Helsingissä yhdeksällä Folland Gnatilla vuonna 1970.

Tuoreimpana ulkomaisena vieraana vuonna 2011 Turusta F-16-hävittäjillä Baltian kierrokselle lähtenyt Thunderbirds teki ylilennon Helsingin edustalla palatessaan lähtökentälleen. Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä 2012 Ilmavoimien Midnight Hawks lensi täyden ohjelman Kaivopuiston edustalla. Ryhmä keräsi runsaasti katsojia hienona kesäpäivänä.

Turun vuoden 2015 lentonäytöksessä vierailleen ja F-5 Freedom Fighter -hävittäjillä lentävän Turkish Starsin piti käväistä esiintymässä myös Helsingin edustalla. Tämä jouduttiin perumaan huonón sään takia.

Suomi 100 -juhlalentonäytös sitoo yhteen tätä ilmailun historiaa tulevaisuuteen esitellen ilmailun klassikoita ja nykypäivää. Juhlalentonäytöksen ohjelmasta tiedotetaan loppuvuoden ja ensi kevään aikana.

Ilmailumuseo_entrance_1Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitseva Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa.

Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet. Ilmailumuseo on aktiivinen ja elämyksellinen kansainvälisen tason museokohde. Museo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Vantaan Aviapoliksessa. 

Lue myös: