Suomi vaatii kansainvälistä tutkintaa - hävittäjä pakotti Ryanairin lennon laskuun Minskiin

EI-DAO(Päivittynyt klo 21.54) Valko-Venäjän MiG-29 -hävittäjän raportoidaan saattaneen Ryanairin lentoa, joka oli pakotettu muuttamaan kurssia ja laskeutumaan Minskiin. Reittilento oli Valko-Venäjän ilmatilassa matkalla Kreikasta Liettuaan. Ilma-aluksen kulkuun puututtiin verhotulla syyllä, jotta yksi matkustaja saatiin pidätettyä. Suomi vaatii kansainvälistä tutkintaa tapahtumista. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO epäilee Valko-Venäjän toimien olevan Chicagon yleissopimuksen vastaisia.

Ryanairin lento FR4978 Ateenasta Vilnaan joutui 23. toukokuuta Valko-Venäjän ilmatilassa pakkotoimien kohteeksi. Hävittäjäkoneet puuttuivat siviili-ilma-aluksen kulkuun ja pakottivat sen sekä lennolla olleet 171 matkustajaa laskuun Minskiin. Syyksi kerrottiin pommiuhka. Todellisuudessa lento oli lähempänä määnpäätään Vilnaa kuin Valko-Venäjän Minskiä.

Todellinen syy reittilennolla olleen siviili-ilma-aluksen pakottamiseksi laskuun saattoi kuitenkin olla poliittinen. Valko-Venäjän raportoidaan pidättäneen matkustajana olleen uutiskanava Nextan entisen päätoimittajan ja oppositioaktivisti Roman Protasevitšin.

Ryanairin lento ja yhtä vaille kaikki matkustajat pääsivät jatkamaan matkaansa vielä maanantai-iltana. Kyseessä oli puuttuminen EU:n sisäisen lennon kulkuun.

ICAO ilmaisi suuren huolensa maanantai-iltana Ryanairin lennon ja sen matkustajien pakottamisesta laskuun. Siviili-ilmailujärjestön mukaan tapaus saattaa olla Chicagon yleissopimuksen vastainen ja virallisia lisäselvityksiä odotetaan eri valtioilta ja operaattoreilta.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA tuomitsee siviili-ilma-aluksen kulkuun puuttumisen kansainvälisten lakien vastaiseksi. IATA toteaa yksityiskohtien olevan vielä epäselvät ja se peräänkuuluttaa täyttä kansainvälistä tutkintaa tapahtumista.

Myös Suomen tasavallan presidentin kanslia vaatii selkeyttä ilmailua kohdanneeseen vakavaan häiriöön. Suomi vaatii selvyyttä Valko-Venäjän viranomaisilta sekä kansainvälistä tutkintaa tapahtumista sekä EU:n reaktiota tapaukseen.

Nähtäväksi jää asettavatko eri valtiot rajoituksia siviili-ilmailulle Valko-Venäjän ilmatilaan lentämiselle tällaisen laittoman ilma-aluksen kulkuun puuttumisen seurauksena. Vastaavasti operaattorit voivat tehdä itsenäisesti tällaisen päätöksen. Todennäköisesti tapahtumasta on Valko-Venäjälle laajat seuraukset.


Suomen lentäjäliitto tuomitsee siviililentokoneen kulkuun puuttumisen

"Suomen Lentäjäliitto on tuomitsee siviililentokoneen kulkuun puuttumisen ja olemme huolissamme julkisuudessa liikkuneiden tiedoista, joiden mukaan lentoon olisi lisäksi kohdistettu perättömiä uhkauksia pommista. Lentohenkilökunnalle tulee kaikissa tilanteissa taata häiriötön ympäristö keskittyä vain ja ainoastaan lennon turvalliseen suorittamiseen", kommentoi Suomen lentäjäliitto FPA:n puheenjohtaja Akseli Meskanen Lentoposti.fi:lle.

"Lennon kulkuun puuttuminen ja häiriköinti lennolla aiheuttavat lisästressiä lentäjille vaikuttaen näin suoraan myös koko lennon turvallisuuteen. Asia on erittäin vakava ja ICAO:n peruslähtökohtana on kaikissa tilanteissa turvata siviililentojen koskemattomuus. Huolestuttavaa tässä on juuri valtiollisen toimijan aktiivisuus lennon kulkuun puuttumisessa. Lähtökohtaisesti juuri valtiollisten toimijoiden tulisi turvata kaikissa tilanteissa lentojen koskemattomuus ja turvallinen, häiriötön lento", päättää Meskanen.

Päivitys kello 21.21: Lisätty tieto Ryanairin lennon matkan jatkumisesta Minskistä Vilnaan.
Päivitys kello 21.54: Lisätty Suomen Lentäjäliitto FPA:n puheenjohtajan haastattelu.