THL: koronarokotetulta ei vaadita Covid-19 -testiä maahantulossa - kerran rokotettu testiin 72 h kuluttua

koronarokote_lepo_1Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on päivitti maahantulopisteiden terveysviranomaisille suunnattua ohjeistusta. Jatkossa maahantulon yhteydessä ei enää vaadittaisi koronatestiä, jos henkilö on saanut yhden tai kaksi annosta Covid-19-rokotetta.

THL:n mukaan esimerkiksi täyden koronarokotesarjan eli kaksi rokotusta saaneiden matkustajien ei tarvitse käydä koronatestissä maahantulopisteellä, jos he ovat saaneet viimeisimmän rokotteen vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin.

 Testiin ei myöskään ohjata matkustajaa, joka on sairastanut koronataudin viimeisen 6 kuukauden sisällä sekä saanut vähintään yhden koronarokotuksen vähintään 7 vuorokautta sitten. 

Jos matkustajalla on todistus yhdestä koronarokoteannoksesta ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa, hänen ei tarvitse mennä koronatestiin rajalla. Tällöin terveysviranomaiset pyytävät matkustajalta yhteystiedot, jotta tämä voidaan ohjata koronatestiin, kun maahantulosta on kulunut vähintään 72 tuntia. Kyseessä on suositus, jonka noudattamisella mahdollinen tartunta havaitaan ajoissa ja autetaan ehkäisemään myös koronavirusmuunnosten leviämistä.

THL:n uusissa ohjeissa ja suosituksessa huomioidaan koronarokotteiden antama hyvä suoja sekä Euroopan tautien valvonnan ehkäisyn keskuksen ECDC:n antamat ohjeet.