USAF:n B-1B Lancer -pommikoneet tukeutuvat ensi kertaa Ruotsiin - pommikoneet nähtiin Turun yllä

USAF_B1B_USASWEKaksi Yhdysvaltain ilmavoimien Bomber Task Forcen (BTF) taktista Rockwell B-1B Lancer "Bone" -pommikonetta laskeutui Ruotsiin 19. kesäkuuta 2023. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain pommikoneet tukeutuvat nykyaikana Ruotsin maaperälle. Nämä Luulajan Kallaxin lentokentälle laskeutuneet B-1B:t lensivät Suomen yllä Turun lentonäytöksessä kahta päivää aiemmin.

USAF_B1B_Griper_FlygvapnetKaksi USAF:n BTF:n B-1B -pommikonetta saapui Eurooppaan RAF Fairfordin tukikohtaan Isoon-Britanniaan 12. kesäkuuta Dyessin lentotukikohdasta Texasista. Nämä B-1B -pommikoneet ovat Euroopan-vierailunsa aikana osallistuneet mm. Arctic Challenge Exercise 23 -harjoitukseen Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien sekä merivoimien kanssa sekä Nato-kumppaneiden kanssa Air Defender 23 -lentotoimintaharjoituksiin lentäen eri puolilla Eurooppaa.

USAF_B1B_laskeutuu_luulajaanRuotsiin saapuneet USAF:n pommikoneet vierailivat 17. kesäkuuta myös Suomen ilmatilassa, kun ne suorittivat kolme ylilentoa Turun lentonäytöksessä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain moderni pommikone on lentänyt Suomen ilmatilassa.

Maanantaina 19. kesäkuuta kaksi B-1B -pommikonetta laskeutui Norrbottenin Flygflottilj F21:n tukikohtaan Luulajan Kallaxin lentokentälle.

USAF_B1B_kaksikkoKyseessä on ensimmäinen kerta, kun amerikkalaispommittaja tukeutuu nykyaikana ruotsalaiseen tukikohtaan. Ruotsi harjoittelee vierailun aikana isäntämaatukea. Yhdysvaltain pommikoneet ovat lentäneet Ruotsin ilmatilassa aiemminkin erilaisisissa harjoituksissa. Esimerkiksi vuonna 2022 USAF:n B-52 Stratofortress pommitti täsmäpommeilla Vidselin harjoitusaluetta Pohjois-Ruotsissa.

USAF_B1B_Petterson"Tämä on historiallinen tapahtuma. Näinä vaikeina aikoina ja Nato-jäsenyyttä odotellessa on tärkeää, että meillä on vahvoja kumppaneita. Olemme harjoitelleet toistuvasti yhdysvaltalaisten pommikoneiden kanssa saattamisesta pommitustehtävään ja nyt otamme taas yhden askeleen mahdollistamalla B-1B Lancereiden tukeutumisen Ruotsin maaperälle", sanoi Ruotsin ilmavoimien varakomentaja prikaatikenraali Tommy Petersson.

Yhdysvallat on yhdessä Suomen kanssa Ruotsin tärkein yhteistyökumppani. Vuonna 2016 Ruotsi ja Yhdysvallat allekirjoittivat aiesopimuksen kahdenvälisistä harjoituksista. Ruotsi on kutsunut ja johtaa nyt käynnissä olevaa harjoitusta, jota on suunniteltu jo pidemmän aikaan.

USAF_B1B_TerrelHarjoitus kehittää yhteensopivuutta edelleen ja mahdollistaa paremmin toiminnan Yhdysvaltain kanssa. Harjoitus osoittaa myös Ruotsin ja Yhdysvaltain läheisen yhteistyön ja kyvyn operoida Euroopassa. Tämä vahvistaa Ruotsin sotilaallisia kykyjä torjua aseellinen hyökkäys.

"Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjä saattoi Yhdysvaltain B-1B -pommikoneet Luulajaan. BTF suorittaa operatiivisia tehtäviä ympäri maailmaa ja mahdollistaa toimintavalmiuden noston. Mitä paremmin integroidumme muiden asevoimien kanssa sitä valmiimpia olemme kohtaamaan haasteet nyt ja tulevaisuudessa", sanoi  Yhdysvaltojen Euroopan voimaryhmän (United States European Command, USEUCOM) USAF:n varakomentaja prikaatikenraali Bryony Terrell.

USAF_B1B_standillaHarjoituksen tavoitteena on harjoitella Ruotsin puolustamista. Amerikkalaispommittajat harjoittelevat yhdessä Ruotsin ilmavoimien ja maavoimien kanssa. Harjoitustoiminta edistää vakautta Ruotsissa ja lähialueilla. MH
 

Lue myös: