Utin jääkärirykmentin harjoitukseen USA:n ja Ranskan ilma-aluksia - toimintaa laajasti Etelä-Suomessa

UTJR_NH90_SOFUtin jääkärirykmentin johtama Southern Griffin 23 -harjoitus näkyy laajasti Etelä-Suomessa 10.-21.5.2023. Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien henkilöstöä, viranomaisyksiköiden edustajia sekä kansainvälisiä kumppaneita Yhdysvalloista ja Euroopasta. 

Harjoituksen tavoitteena on kehittää edelleen Puolustusvoimien erikoisjoukkojen ja erikoisjoukkoilmailun yhteistoimintaa ja yhteensopivuutta muiden viranomaisyksiköiden sekä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 1150 henkilöä.

serval2_ranskanpuolustusministeriöSouthern Griffin 23:n harjoitusjoukkojen toiminta näkyy Etelä-Suomen maa-, meri- ja ilma-alueilla. Lähes samaan aikaan on tehty laajoja ilmatilavarauksia UAV-toiminnalle Turun alueella Maakotka 23 -harjoitukseen. Alueita on varattu Oripään lentopaikalta, Turun kaupungin alueelta, Rymättylästä sekä Nauvon ja Korppoon alueilta. Harjoitus sulkee Oripään lentopaikan. 

Utin jääkärirykmentistä harjoitukseen osallistuu NH90-kuljetushelikoptereita ja MD500-kevythelikoptereita.

Lisäksi harjoitukseen liittyy sen eri vaiheissa Ranskan Tiger, Caracal, Gazelle ja Cougar -helikoptereiden sekä Yhdysvaltojen U-28A Draco tiedustelu- ja valvontakoneen lentotoimintaa.

USAF_U28A_DracoYhdysvaltain ilmavoimien U-28A Draco on taktisiin ISR-tehtäviin (Intelligence, surveillance and reconnaissance) ja erikoisjoukkojen tukemiseen modifioitu Pilatus PC-12 -potkuriturbiinikone.

Koneeseen on asennettu taktisia ja suojattuja yhteysjärjestelmiä, Nato-yhteensopiva tietovuojärjestelmä, omasuojalaitteistoja, elektro-optisia sensoreita sekä kyky lähettää realiaikaista videokuvaa. Konetyyppi soveltuu käytettäväksi lyhyillä ja päällystämättömillä kiitoteillä.

northerngriffin_rvn_0317_6Yhdysvaltojen MC-130J Commando II -kuljetuskone tukee harjoitusta materiaali- ja henkilökuljetuksilla. Se on Herculeksen erikoisjoukkoversio. Suomen lisäksi myös Yhdysvallat asettaa venekalustoa harjoitukseen. 

Varsinkin harjoituksen lentotoiminta sekä koulutuksessa käytettävät harjoitusampumatarvikkeet voivat aiheuttaa meluhaittaa harjoitusalueella.

"Kansainvälinen harjoitustoiminta kehittää Maavoimien joukkojen ja menetelmien yhteensopivuutta sekä yhteistoimintaa. Kansallisesti syvennetään osaamistamme vastaanottaa ja tukea kansainvälisiä joukkoja huollon ja logistiikan osalta, kertoo Maavoimien valmiuspäällikkö", sanoi eversti Kari Kaakinen.

2770_201022Suomessa on jo käynnissä kevään kansainvälisen harjoitustoiminnan avannut Panssariprikaatin johtama mekanisoitu Arrow 23 -harjoitus (1.–14.5.2023) Niinisalossa.

Pohjois-Suomessa harjoitellaan touko-kesäkuussa Maasotakoulun johdolla Lightning Strike 23 -harjoituksessa 15.–26.5.2023 ja Northern Forest 23 -harjoituksessa 27.5.–2.6.2023.

Karjalan prikaatin johtama Karelian Lock 23 -harjoitus järjestetään 26.5.–2.6.2023 Kaakkois-Suomessa.

USAF_MC130J_BlackHawkKainuun prikaati johtaa Northern Belt 23 -harjoituksen 2.–19.6.2023 Kajaanin ja Vuosangan alueella.

Kevään aikana Maavoimat osallistuu lisäksi pienimuotoisesti Brave Beduin -harjoitukseen Tanskassa 23.–27.4.2023 sekä Adriatric Strike -harjoitukseen Sloveniassa 29.5.–9.6.2023. MH

Lue myös: