VL Pyry ja 80 vuotta kadoksissa ollut lentäjä löydettiin viranomaisyhteistyössä Päijänteestä

129320_r500_edit_1029235093508052Laaja etsintäyhteistyö on tuottanut tulosta ja jatkosodan aikana kadonneen VL Pyry (PY-6) -harjoitushävittäjän osia sekä koneen lentäjän jäänteet on löydetty Asikkalasta, Päijänteestä.

Ilmavoimien harjoitushävittäjän VL Pyry (PY-6)  jäänteet löydettiin Asikkalanselältä 23. elokuuta 2022. Havainnon lentokoneesta teki hämeenlinnalainen viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen.

Hämeen poliisin virka-apupyynnöstä merivartioston vartiolaiva Turvan sukellusryhmä teki alueella 3.-5. syyskuuta 2022 paikkatutkinnan, jonka tuloksena sekä koneen osia että konetta lentänyt vänrikki löytyivät. Operaation aikana vesistöön tehtiin useita sukelluksia ja lopuksi myös lentäjän jäänteet nostettiin ylös.

Ilmavoimien vänrikki Karlssonin ohjaama täydennyslentolaivue 35:n PY-6 oli lähtenyt lennolle Vesivehmaan lentokentältä 9.9.1943. Yhdessä toisen VL Pyry -harjoitushävittäjän (PY-23) kanssa oli määrä suorittaa etsintä- ja taisteluharjoitus.

Harjoituksen aikana PY-6 syöksyi pystyssä noin 1000 metristä tuntemattomasta syystä Päijänteen pintaan. Tapahtumalle oli ainakin kaksi harjoituksen ulkopuolista silminnäkijää.

Ilmavoimat paikansi heti syyskuussa 1943 putoamispaikan ja siellä suoritettiin tutkimuksia sekä naaraamalla että myös kahden sukeltajan voimin yhdeksän päivän ajan. Tutkinnan tuloksena löydettiin mm. koneen runko ja kuomu. Lentäjää ei kuitenkaan vuoden 1943 etsinnöissä löydetty.

Hämeen poliisi kiittää yhteistyöstä Lahden Pingviinit ry:tä, yrittäjä Kari Ylöstä tekemästään löydöstä ja dokumentaatiosta, Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan sulkeltajaryhmää tapahtumapaikkatutkinnasta, Hauhon VPK:ta kalustoavusta sekä Suomen Ilmailumuseon intendentti Matias Laitista historia- ja etsintätiedoista.

Nyt tehty löytö on historian valossa poikkeuksellinen, kun lähes 80 vuotta kadoksissa ollut lentäjä on löytynyt ja hän pääsee vihdoin viimeiseen leposijaansa lähelle omaisiaan.


Etsintöjä tehtiin ainakin 1970-luvulta saakka

PY-6 hylyn osia ja lentäjää oli etsitty usean toimijan voimin ainakin 1970-luvulta saakka. 

Syyskuussa 2021 sukellusseura Lahden Pingviinit ry aktivoi etsinnät uudelleen, tällöin lentokoneen osia ei kuitenkaan paikannettu.

Kyseisistä etsinnöistä YLE:n tekemän radiouutisen myötä tapauksen selvittämisestä kiinnostui myös viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen Hämeenlinnasta. Ylönen on suorittanut itsenäisesti viistokaikuluotauksia ROV-kameralla marraskuusta 2021 elokuuhun 2022.

2022-09-06-VL-Pyry-PY-6-moottoriTiistaina 23. elokuuta 2022 Ylönen ilmoitti Suomen Ilmailumuseon intendentti Matias Laitiselle löytäneensä lentokoneen ja lähetti hänelle vedenalaisia valokuvia. Ylösen valokuvista ja saaduista paikkatiedoista Laitinen vahvisti PY-6 hylyn jäänteiden löytyneen sekä vahvisti myös muita Ylösen tekemiä havaintoja.

Paikalta löytyi mm. samanlaiset saappaat, joita tuon ajan hävittäjälentäjät ovat käyttäneet. Laitinen ilmoitti Hämeen poliisille löydöstä 25.8.2022 ja tapahtumasta aloitettiin kuolemansyyn tutkinta.


Suomen ilmailuhistoriassa on jäänyt kateisiin myös muita lentokoneita

Yksimoottorinen Beechcraft V35A OH-BBD katosi Norjassa Bodön läheisyydessä 24. kesäkuuta 1974. Koneen kyydissä oli kuusi ihmistä.

Toinen tapaus sattui 8. helmikuuta 1940, kun siirtolennolla Ruotsista Suomeen matkalla ollut Fiat G.50-hävittäjäkone (FA -7) katosi merellä huonossa säässä. Koneen ohjaaja oli unkarilainen vapaaehtoinen vänrikki Wilmos Bekassy.

Vanhin kateissa oleva suomalaiskone on 16. marraskuuta 1927 kadonnut Aero O/Y:n Junkers F-13 K-SALD, joka katosi Tallinna-Helsinki -lennolla meren yllä kyydissään kolme ihmistä.