Paras hävittäjä Suomelle -kirja ei paljasta mikä se on, mutta kertoo HX-hankkeesta poikkeuksellisen paljon

Perttula_ja_kirja_2Ilmavoimien Hornetit korvaava HX-hanke on hyvässä vauhdissa mutta tuloksia ei ole odotettavissa vuosiin. Silti se kiinnostaa jo nyt, onhan kyseessä mahdollisesti jopa 10 000 miljoonan euron hanke. Keskiviikkona 10. lokakuuta julkaistu Pentti Perttulan Paras hävittäjä Suomelle - Hornetin seuraajaehdokkaat -kirja pureutuu monipuolisesti aiheeseen.

Pentti Perttula tunnetaan Siivet-lehden sotilasilmailua seuuraavana toimittajana. Nyt ilmestynyt teos on häneltä jo neljäs aihepiiriin liittyvä. Aiemmat ovat käsitelleet mm. nykyaikaista ilmasodankäyntiä ja Israelin ilmavoimia.

Siivet-lehdessä Perttula on aktiivisesti seurannut Ilmavoimien HX-hankkeen etenemistä. Hän kertoo selaavansa jopa 4000 sotilasilmailuun liittyvää artikkelia vuodessa ja niistä jopa kymmenen prosenttia on liittynyt Suomen Ilmavoimien hävittäjien uusimiseen.

Perttula_kirjatMateriaalia onkin kertynyt niin paljon, että tuli tarve koota se yksiin kansiin. Tulos prosessista on 209-sivuinen runsaasti kuvitettu Paras hävittäjä Suomelle -kirja (Docendo 2018).

Ja aihe selvästi kiinnostaa: aamupäivän lehdistötilaisuuteen Perttula saapui ääni jo käheänä aiemmin annetuista haastatteluista niin televisioon kuin radioon.

Sopivasti Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivään osunut lehdistötilaisuus järjestettiin Helsingin Yliopiston pohjalaisten osakuntien talon Ostrobotnian Jääkärihuoneessa. Paikalle kertyi monipuolinen yleisö.

Mukana oli niin yleismediaa kuin ilmailualaa tarkemmin seuraavia journalisteja. Kirjajulkistusten vakiokävijöiden ohella paikalla oli muutamia henkilöitä HX-hankkeeseen osallistuvista yrityksistä. Myös Puolustusministeriöstä oli edustus paikalla.

Perttula_julkkariOsanottajien normaalista lehdistötilaisuuksista poikkeava tausta kävi ilmi, kun Perttulan alustuksen jälkeen siirryttiin kysymysosioon. Siinä kuultiin kysymysten ohella esimerkiksi yhden HX-kandidaatin ominaisuuksien tarkempaa esittelyä sekä laaja selvitys Ruotsin ilmavoimien alasajosta kylmän sodan päätyttyä.

Paras hävittäjä Suomelle -kirjasta keskiviikkona julkaistujen uutisten perusteella monet toimittajat arvioivat Perttulan nostaneen Lockheed Martin F-35A Lightning II -koneen ykköseksi.

Kirjailija itse vakuuttaa, ettei näin ole. Hän kategorisesti kieltäytyy nimeämästä suosikkiaan ja toteaa tehtävän myös olevan mahdoton julkisten lähteiden perusteella.

Sitä paitsi Ilmavoimat ei etsi hävittäjää, vaan se ympärille rakentuvaa suorityskykyä. Siihen kuuluvat koneeseen integroidut asejärjestelmät, sensorifuusio sekä tukeutuminen ja huolto.

YLE:n aamu-tv:n haastattelussa Perttula suostui kuitenkin myöntämään, että kun tosielämässä HX-valinnan ratkaisevat järjestelmävaatimukset ja kaikki muukin tausta unohdetaan, coolein ehdokas pelkästään lentokoneena olisi Eurofighter.

Monipuolinen paketti

Kirjassa Perttula käy läpi ensin F/A-18 Hornet -koneen valintaprosessin ja HX-hankkeen taustat. Sitten jokainen nyt mukana oleva konetyyppi saa oman esittelyosionsa. Lopuksi niitä vertaillaan. Erityisen hyödyllisiä ovat monet taulukot.

Julkisuudessa eniten kiinnostusta ovat herättäneet kirjan loppupuolella olevat parin entisen (ja nimettömäksi jäävän) Ilmavoimien komentajan Perttulalle antamat haastattelukomentit. Niistäkin on jo julkisuudessa ehditty nostaa esiin F-35-konetta kannattava kommentti, mutta itse luettuna komentajahaastatteluiden kokonaisuus on huomattavasti monipuolisempi näkökulma hävittäjähankinnan vaihtoehtoihin.

Perttula_ja_kirja_1Paras hävittäjä Suomelle ei olekaan vastaus kysymykseen, vaan se tarjoaa laajan katsauksen erittäin monimutkaiseen HX-hankkeeseen. Teos sisältää varmasti laajimman saatavilla olevan julkisiin lähteisiin perustuvan tietopaketin Ilmavoimien tulevasta hävittäjävalinnasta.

Erilaisten sotilaskoneiden suoritusarvojen ja -kykyjen luotettava vertailu on vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta, koska lähteiden tiedot vaihtelevat ja tärkeimmät osat ovat aina salaisia.

Perttulan kirjassa on kuitenkin nyt tarjolla kokeneen ilmailutoimittajan koostama paketti, jota voi käyttää HX-hankkeen hakuteoksena.  T.T.