60 vuotta IFATCA:n perustamisesta - 20.10. vietetään kansainvälistä lennonjohtajien päivää

EFHK_TWR_uudistusKansainvälinen lennonjohtajia edustava kattojärjestö IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers' Associations) perustettiin 60 vuotta sitten 20. lokakuuta 1961. Perustamispäivää juhlistetaan eri puolilla maailmaa kansainvälisenä lennonjohtajien päivänä.

IFATCA:n perustamiskokous järjestettiin Amsterdamissa 20. lokakuuta 1961, jossa ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Alankoimaiden edustaja L.N. Tekstra. Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY on yksi IFATCA:n perustajajäsenistä.

HEL_atcKansainvälinen lennonjohtajien päivä, jota vietetään järjestön perustamispäivänä tekee omalta osaltaan tunnetuksi lennonjohtajan ammattia.

Lennonjohtajat ympäri maailmaa varmistavat ilmaliikenteen sujuvuutta antaen lentoliikenteelle lennonjohtopalvelua ja estääkseen yhteentörmäykset ilma-alusten välillä sekä liikennealueella olevien esteiden ja ilma-alusten välillä. Toimenkuvaan kuuluu myös ilmaliikenteen jouduttaminen ja järjestyksen ylläpitäminen sen kulussa.

Ifatca_60_jasenmaaraSuomessa lennonjohtajia kouluttaa Fintraffic Lennonvarmistus Oy:n erikoisoppilaitos Avia College. Noin puolitoista vuotta kestävän lennonjohdon peruskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa työtehtävät hallitsevia ammattilaisia.

Lennonjohtajalla on mahdollisuus peruskoulutuksen jälkeen erikoistua esimerkiksi lähi-, lähestymis-, alue-, lähestymisaluetutka- tai aluetutkalennonjohtajaksi. Nykyisin tarjolla on myös ns. etälennonjohtajan tehtäviä.

IFATCA:n kuuluu nykyisin yli 130 jäsenjärjestöä, jotka edustavat yli 50 000 lennonjohtajaa maailmanlaajuisesti.