Airpro teki mittavan maakalustotilauksen TLD:ltä - mukana merkittävä määrä sähkömoottoroituja laitteita

Airpro_180_737_gateAirpro ja ranskalainen TLD ovat solmineet kansainvälisesti mittavan sopimuksen maakaluston hankinnasta Airprolle. Sopimus sisältää yli 50 laitteen maakalustohankinnat, jotka toimitetaan vuosina 2018-2020. Valtaosa tilatuista laitteista hyödyntää käyttövoimanaan sähköä ja mukana on myös muutama työntötraktori.

 Maa- ja matkustajapalveluita tarjoava Airpro ja ranskalainen maahuolintalaitteiden valmistaja TLD ovat allekirjoittaneet mittavan maakaluston hankintasopimuksen, arvoltaan useampi miljoona euroa. Sopimuksen mukaan Airpro hankkii lentokoneiden maahuolintatoiminnassa käytettävään kalustoonsa kaikkiaan yli 50 laitetta sijoitettavaksi palveluverkostoonsa 16 lentoasemalle Suomessa. Uusien laitteiden toimitukset on jaksotettu vuosille 2018-2020. 

 Kokonaistilaus sisältää useita ajoneuvoja ja laitteita eri käyttötarkoituksiin maahuolinnassa, kuten porrasautot, kuormaushihnat, vetotrukit, työntötraktorit, virtalaitteet sekä wc- ja vesiautot.

Airpro_Hattula_kalusto"Tilatuista yli 40 on sähkötoimisia laitteita ja mukana on myös muutama pushback-traktori. Kalusto on porrasautoja sekä matkatavarakärryhen vetotrukkeja. Toistaiseksi WC- ja vesiautoja ei ole tarjolla sähköisenä meille sopivana mallina. Mukana on myös TLD:n kehittämä kuormaushihna, joka sopii pienemmille lentoasemille", avaa Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula tilausta Lentoposti.fi:lle.

Nyt tilatut sähköiset työntötraktorit tullaan sijoittamaan Finavian pohjoisemmille verkostolentoasemille. Ainakin Oulu ja Rovaniemi saavat käyttöönsä sellaisen. Airprolla on hyvät käyttökokemukset vuonna 2016 hankituista sähköisistä Kalmarin työntötraktoreista. Niitä on nyt käytössä kaikkiaan viisi kappaletta.

"Ongelmia ei ole ollut dieselkäyttöisiä enempää eikä pakkanen ole tuonut huolia akustolle. Sähköisten työntotraktoreiden ohella käytössä on myös kuusi sähköllä toimivaa porrasautoa. Niissäkin akustoa suurempi ongelma on hydraylijärjestelmän pakkasen kesto", kertoo Hattula.

"Lapin lentoasemilla on koekäytetty sähköisiä laitteita yhdessä valmistajien kanssa. Ivalossa ja Kittilässä on testattu highloaderia ääriolosuhteissa. Lentoasemilla on käytössä nykyisin jo sähköisiä vetotrukkeja", avaa Hattula.

Lapin matkailun kasvu tuo haasteita myös Airpro:lle. Kaluston lisäksi tarvitaan työntekijöitä sesonkiaikaan. Edelliskaudella palveluksessa oli noin 130 sesonkityöntekijää ja vastaavaa määrää tarvitaan myös tulevalle talvelle. Rekrytointi käynnistyy elokuussa Rovaniemellä ja Kittilässä. Tarve on 3-5 kuukautta ja kausi hiipuu maaliskuun lopulla tai viimeistään pääsiäisenä.

TLD:ltä tehdyssä hankinnassa on painotettu verkostokenttien tarpeita ja kalusto on räätälöity niiden tarpeiden mukaan. Vetotrukkeja ja porrasautoja on tulossa kaikille lentoasemille Helsinki-Vantaa mukaanlukien.

Yhtenä esimerkkinä hankinnoista on TLD:n uusi, innovatiivinen lyhyen ja keskipitkän matkan lentokoneiden kuormaushihna, joka on vakuuttava tehokkuudellaan ja selkeällä muotoilullaan. Toinen esimerkki on sähkökäyttöinen, kouramallin työntötraktori TPX-100-E, jossa on enemmän ajomukavuutta ja käyttöikää sekä vähemmän käyttökustannuksia ja päästöjä. Molemmat tuotteet on suunniteltu Airpron kaltaisten asiakkaiden tarpeisiin. 

  Laitehankinnat TLD:ltä ovat osa Airpron historian mittavinta kalustoinvestointiohjelmaa. Airpro uudisti kalustostrategiansa vuonna 2014. Sen lähtökohtana on elinkaariajattelu ja yhtenä tärkeänä vaikuttimena energia- ja päästötehokkuus.

Airpro_kalusto Hankinnan myötä sähkökäyttöisen motorisoidun kaluston osuus Airpron laitekannassa nousee vuoteen 2020 mennessä 70 prosenttiin. Laitteista ensimmäiset on jo toimitettu ympäri verkostolentoasemia.

 ”Maakalusto on olennainen tekijä laadukkaassa, turvallisessa ja kannattavassa maahuolintatoiminnassa. Kalustostamme suurin osa on mekaanista ja sen ympäristövaikutukset ovat lähtökohtaisesti hyvin vähäisiä. Meille on kuitenkin toiminnassamme tärkeää edistää kestävän kehityksen mukaisia investointeja ja siksi panostamme sähköön käyttövoimana. Yhteistyömme TLD:n kanssa tuo samalla huoltotoimintaamme tehokkuutta ja suoraviivaisuutta”, päättää Hattula.

Lue myös: