Aviation Shop listasi viime vuoden Top 10 -kirjat - ykkönen ei yllätä?

avish_top10_14Ilmailukirjoihin ja lentämistä muutenkin sivuaviin tuotteisiin erikoistunut helsinkiläinen Aviation Shop on jälleen listannut vuoden kymmenen myydyintä kirjaansa. 2014 ylivoimaiseksi ykköseksi nousi vasta loppuvuodesta julkaistu "Illu - Lentomestari Ilmari Juutilaisen elämä". Muutenkin Top 10 -lista on perinteisen ilmasotahistoriapainotteinen. Onpa mukana yksi sarjakuva-albumikin. Aviation Shop viettää kuluvana vuonna jo 30-vuotisjuhliaan.

Ilmari "Illu" Juutilaisesta on kirjoitettu paljon vuosikymmenten varrella. Silti huippuässämme kiinnostaa näköjään edelleen, sen osoittaa kirjan suosio. Toki joulun läheisyys lienee osaltaan vauhdittanut myyntiä. Kirja on varmasti paketoitu moneen pukinkonttiin.

Jukka Piipponen on julkaissut yhdeksän Suomen ilmasotaan ja siinä taistelleisiin lentäjiin keskittyvää teosta. Kahdesti Mannerheim-ristillä palkittu Illu on sopiva jatkumo tähän sarjaan.

Illu_koalakustannusTalvi- ja jatkosodassa Juutilainen saavutti 93 ilmavoittoa. Holtittomasta pudotusjahdista ei kuitenkaan ollut kyse, sillä yksikään vihollislentäjä ei koskaan saanut osumaa hänen koneeseensa.

"Kun osaa lentää ja hallitsee sen homman, ei ole väliä, onko vihollisia yksi vai kaksi. Kaikkein pahinta on, jos niitä on viisi tai kuusi, koska silloin kaikkia on vaikea nähdä. Jos vihollisia taas on vaikka sata, voi sinne sukeltaa sekaan ja mellastaa miten paljon vain", Juutilainen on sanonut.

Aviation Shopin kaikkien myydyimpien tuotteiden listalla "Illu - Lentomestari Ilmari Juutilaisen elämä" -kirja on kuitenkin vasta nelosena. Kärkikolmikossa on kaksi t-paitaa (jotka toki nekin liittyvät painokuviltaan ilmasotahistoriaan) sekä perinteinen Remove Before Flight -avaimenperä.

Kakkosena Aviation Shopin 2014 myydyimpien kirjojen listalla on vuoden 2013 ykkönen: Colin D. Heatonin ja Anne-Marie Lewisin "Marseille - Afrikan taivaan voittamaton". Kolmanneksi eniten kiinnosti Seppo Uolamon kirja "Kahdesti alasammuttu - lentomestari Pauli Lehtonen".

Kaikkien Top 3 -kirjojen takana on Koala Kustannus, joka on erikoistunut juuri tämän alan teoksiin. Apalin konkurssin jälkeen Suomessa on enää vain pari ilmailuun liittyvien kirjojen keskittyvää kustantajaa.

Aviation Shopin listaus kertoo luonnollisesti vain yhden yrityksen kirjamyynnistä. Ilmailuun erikoistuneen myymälän ja verkkokaupan näkemyksenä se silti antanee varsin hyvän kuvan siitä, mitä alaan liittyviä kirjoja ostetaan.

Top 10 -listan loput seitsemän teosta keskittyvät totutusti ainakin jollain tavalla toisen maailmansodan ilmasotahistoriaan (ja onpa mukana yksi Tiger-panssarivaunua käsittelevä, sekin toki Koalan tuotantoa).

Virkistävänä poikkeuksena on Ranskan ilmavoimien lentäjistä kertova "Haikaralaivue 7 - Lento pohjoiseen" -sarjakuva-albumi. Jean-Michel Charlier ja Albert Uderzo ovat tuttuja alan tekijöitä jo vuosikymmenten takaa.
+TT+

Top 10

1. Illu - Lentomestari Ilmari Juutilaisen elämä

2. Marseille - Afrikan taivaan voittamaton

3. Kahdesti alasammuttu - lentomestari Pauli Lehtonen

4. Finnish Fighter Colours 1939 - 1945

5. 39 000 tuntia - Olavi ja Antero Siirilän lennot

6. Curtiss-laivue - Lentolaivue 32 sodassa

7. Miksi ette osta Messerschmittejä meiltä? - Ilmavoimien
 aseteknikko Ole Mélartin muistelmat

8. Hävittäjälentäjänä Espanjasta Jäämerelle - Günter Scholz muistelee

9. Tiger - raskas panssarivaunu

10. Haikaralaivue - Lento pohjoiseen

Lue aiemmista Top 10 -listoista: