Ed Sheeran pysäytti viikoksi Helsinki-Malmin lennot - tuo mukanaan yli 100 000 katsojaa

edsheeran_malmi_0719_5Maailman suosituimmaksi laulajaksikin tituleerattu Ed Sheeran esiintyy tiistai- ja keskiviikkoiltana 23.-24. heinäkuuta Helsinki-Malmin lentoasemalla. Yhteensä paikalle odotetaan 106 000 kuulijaa. Konsertin rakenteet ovatkin massiiviset. Lentotoiminta kentältä on rakennustöiden takia ollut pysähdyksissä viime torstaista alkaen.

Keskiviikon konsertti myi heti loppuun eli kaikki 60 000 lippua menivät. Lisäkonsertti järjestettiin tiistaiksi ja sinne on myyty noin 46 000 lippua. Melkoisia väkimääriä on siis odotettavissa.

Malmilla on vuosien varrella järjestetty suuriakin lentonäytöksiä sekä myös konsertteja. Sheeran liikkuu kuitenkin omassa mittakaavassaan.

Tapahtuman järjestävä Full Steam Agency on suunnitellut järjestelyjä jo pitkään. Alueelle on rakennettu mm. uusia teitä pysäköintiä varten. Koska sähköjärjestelmät eivät ole riittäviä, energia konsertteihin ja niiden oheistoimintoihin tuotetaan polttoainekäyttöisillä voimakoneilla eli aggregaateilla.

edsheeran_malmi_0719_3Bajamajoja on varattu huimat 700 kappaletta. Tapahtuma työllistää noin 1000 henkilöä.

Sen sijaan Ed Sheeran itse on lavalla mies ja kitara -kokoonpanolla, tosin esiintymistään omaa soittoaan samplaamalla täydentäen.

Järjestäjät ovat kehottaneet yleisöä saapumaan paikalle julkisilla kulkuneuvoilla. Malmin ja Tapanilan rautatieasemilta on parin kilometrin kävelymatka kentälle. Tiistaina iltapäivänä reitit vaikuttivat hyvin viitoitetuilta ja paikalla oli liikenteenohjaajia. Myös Bajamajoja oli reitin varrella.

Omalla autollaan saapuville ainoa mahdollisuus on ollut ostaa paikka etukäteen netistä. Pysäköintialueet sijaitsevat lentoaseman kiitoteillä. Nurmialueita varjellaan sillä niillä on havaittu uhanalaisia ojakärsämökenttäkääriäisiä ja viheryökkösiä.

Pysäköintialueille on kuitenkin rakennettu nurmen yli kaksi uutta ajoväylää Malminkaarelta ja Tattariharjuntieltä (kuvassa yllä). Ensin mainitulta johtaa myös polku jalankulkijoille kohti konserttipaikkana toimivaa asematasoa.

edsheeran_malmi_0719_4Yhteydet kävellen liikkuville on rakennettu myös Tattariharjun teollisuusalueelta sekä lentoaseman eteläpuolella sijaitsevalta lumenkaatopaikalta (kuvassa vasemmalla).

Oman haasteensa tapahtuman järjestäjille on tuonut se, että kentällä on Helsingin pelastuslaitoksen pelastusasema, joka päivystää normaalisti. Siksi ajoreitit on pidettävä vapaina. Lentoaseman normaalin pääsisäänkäynnin kautta ei otetakaan sisään lainkaan konserttivieraita.

Esiintymislava on rakennettu lentoasemarakennuksen eli tutummin Pyöreän viereen (otsikkokuvassa). Harmillisesti massiivinen lava peittää lentoaseman tunnuksenakin toimivan rakennuksen suurelta osalta yleisöä.

Erikoisena yksityiskohtana voi mainita sen, että lentoasemarakennuksessa toimivien yritysten ikkunat on teipattu umpeen mustalla muovilla jo useita päiviä ennen konserttia (kuvassa alla). Tämä ymmärettävisti ei ole ilahduttanut niissä työskenteleviä.

edsheeran_malmi_0719_6Samaten lentotoiminnan keskeytys yli viikoksi keskellä parasta lentokautta ei varmaankaan miellytä kentältä operoivia toimijoita. Kentän vuokranneella Helsingin kaupungilla on kuitenkin sopimuksen mukaan oikeus järjestää alueella tapahtumia.

Osa Helsinki-Malmilta operoivista koneista siirrettiin tapahtuman ajaksi muille kentille. Helsinki-Vantaalle niitä ei kuitenkaan haluttu vastaanottaa.

Mutta konserttitapahtuman katsotaan kuitenkin tekevän lentoasemaa tunnetuksi aivan uusille ihmisryhmille.

”Konsertti on mainio esimerkki Malmin lentoaseman monipuolisista käyttömahdollisuuksista. On luonnollista, että näin ensimmäisellä kerralla järjestelyt vaativat enemmän aikaa kuin jo käytetyissä tapahtumapaikoissa”, totesi Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

edsheeran_malmi_0719_2Malmin lentoaseman ystävät ottavatkin konsertista hyödyn irti. Malminkaarella vilkkaimman kävelyreitin varrella oli yhdistyksen teltta, jossa kerättiin helsinkiläisiltä nimikirjoituksia kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksestä kentän kohtalosta. Erityisesti varttuneemmat konserttivieraat näyttivät allekirjoittavan sen.

TNS Gallupin vuonna 2017 tekemässä tutkimuksessa lentokentän haluaisi säilyttää 62 prosenttia helsinkiläisistä. Asian tärkeyttä kuvastaa myös se, että Malmin lentokentän jatkoa puoltanut Lex malmi -kansalaisaloite sai kahdessa kuukaudessa kerättyä vaaditut 50 000 allekirjoittajaa.

edsheeran_malmi_0719_1Tiistai-iltapäivällä konsertti näkyi Helsinki-Malmin lentoaseman ympäristössä lähinnä Malminkaaren tukkeutumisena pysäköintialueen avautumista odottavien autojen takia (kuvassa vasemmalla). Samaten Tullivuorentie oli muutettu yksisuuntaiseksi ilman ennakkoilmoitusta tai siitä varoittavia liikennemerkkejä. Tämä järjestely purettiin nopeasti.

Varsinainen liikenneyhteyksien koeponnistus tapahtuu vasta konsertin päätyttyä myöhään illalla, kun 60 000 ihmistä lähtee yhtä aikaa kohti kotia.

Junaliikenteessä onkin lisävuoroja ja pidempiä junia. Myös metro liikennöi normaalia myöhempään. Myös bussivuoroja on lisätty. Kaikista näistä löytyy tietoa netistä. T.T: