Ensimmäiset Lockheed Martin F-35A Lightning II -koneet lensivät Norjaan tutkaheijastimien turvaamina

NOR_F35_ilmassaKolme ensimmäistä Norjan ilmavoimien Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää laskeutui Keski-Norjassa sijaitsevaan Ørlandin lentotukikohtaan perjantai-iltapäivällä 3. marraskuuta. Koneet siirtolennettiin Norjaan ilmatankkerin avustuksella Forth Worthista Teksasista.

Norja sai ensimmäiset F-35A -hävittäjänsä perjantai-iltapäivänä kello 15.57. Koneet (AM-8, AM-9 ja AM-10) olivat lähteneet matkaan Yhdysvalloista Teksasin Fort Worthista aamulla kello 6.35. Koneet olivat saapuessaan alunperin ilmoitetusta laskeutumisajasta myöhässä noin 20 minuuttia.

NOR_F35_koneetKoneiden saapuminen oli jo tätä ennen viivästynyt vuorokaudella ja niitä odotettiin paikalle jo torstain aikana. Aikataulu kuitenkin venyi, koska torstaille ei saatu ilmatankkeria tukemaan siirtolentoa Atlantin yli.

Siirtolento onnistui kuitenkin hyvissä ajoin ennen 10. marraskuuta järjestettävää virallista F-35A -koneiden vastaanottoseremoniaa. Tuolloin vietetään myös Norjan kuninkaallisten Ilmavoimien 73. vuosipäivää.

Kun F-35-hävittäjät lensivät Norjaan, ne oli varusteltu ylimääräisillä ulkopuolisilla tutkaheijastimilla (ns. Lüneburgin linssi). Näin stealth-häivekoneiden todellinen tutkaheijastus ei paljastunut siirtolentoa mahdollisesti tutkamittaamalla tarkkaileville ulkopuolisille tahoille.

Yhteensä neljän tutkaheijastimen kiinnittäminen koneen ylä- ja alapinnoille on normaali käytäntö, kun häivehävittäjät tekevät kansainvälisiä lentoja. Yläpuolella ne sijaitsevat F-35:n  sivuvakaajien edessä (katso kuva alla).

NOR_F35_ilmassa_2Norjan kolmea ensimmäistä F-35A-konetta ei vielä ole varustettu maan ilmavoimien vaatimalla erikoisvarusteella, jarruvarjolla. Sen koelento-ohjelma ja hyväksyminen on vielä kesken.

Jarruvarjo asennetaan takarunkoon sivuperäsimien väliin sijoittuvaan ulkopuoliseen kotelointiin (katso kuva jutun lopussa olevasta linkistä).

Siirtolennon aikana norjalaiskoneita ohjasivat  Yhdysvaltain Ilmavoimien USAF:n lentäjät Defence Contract Management Agencyn (DCMA) alaisuudessa.

Norjan on määrä vastaanottaa vuoteen 2025 mennessä kaikkiaan 52 Lockheed Martin F-35A Lightning II -konetta. Seitsemän ensimmäistä konetta on käytössä Luke Air Force Basessa Arizonassa koulutuksia varten. Lentoposti.fi tutustui tukikohtaan ja F-35-koneisiin keväällä 2017.

NOR_F35_etusivuKolme ensimmäistä saapuivat nyt Norjaan suunnitellun mukaisesti marraskuun 2017 aikana. Norjan Ilmavoimien on määrä sijoittaa F-35A -koneet Ørlandiin ja Evenesiin.

Koneita on määrä toimittaa vuosittain kuusi ja niillä korvataan vuoteen 2025 mennessä nykyisten Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -hävittäjien suorituskyky. IOC (Initial Operational Capability) -kyky on määrä saavuttaa vuoden 2019 aikana.

Norja tilasi koneet vuonna 2012 ja hankkeen arvo on 71,5 miljardia Norjan kruunua. M.H. T.T.
NOR_F35_hiha

Päivitys klo 20.10: Lisätty Norjan Ilmavoimien julkaisemia lisäkuvia.

Päivitys klo 21.20: lisätty tieto tutkaheijastimista ja jarruvarjon puuttumisesta.

Lue myös: