Espanja tilasi Halcón-hankkeessa 20 Eurofighter Typhoonia - korvaa EF-18 Hornet -hävittäjiä

Esp_Halcon_3Eurofighter GmbH, NETMA (NATO EF2000 and Tornado Development, Production and Logistics Management Agency) ja moottorivalmistaja Eurojet Turbo GmbH ovat 23. kesäkuuta solmineet Espanjan kanssa sopimuksen maan ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjälaivaston modernisoinnista. ILA Berlin -ilmailunäyttelyssä solmittu sopimus sisältää 20 Eurofighter Typhoon -hävittäjää.

Espanja ostaa Halcón-hankkeessa 20 viimeisimmän sukupolven Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Nyt solmittu sopimus kattaa 16 yksipaikkaista ja neljä kaksipaikkaista hävittäjää. Eurofighter Typhoonin uusimmissa versiossa olisi mukana elektronisesti skannaava Captor-E AESA-tutka (E-Scan), Pirate FLIR sekä PRAETORIAN -omasuojajärjestelmä. Käytössä olisivat mm.  Meteor-ilmataisteluohjukset ja Brimstone sekä Storm Shadow -ohjukset.

Esp_Halcon_2Espanjan ilmavoimien Eurofightereiden määrä nousee kaupan myötä jo 90 hävittäjään. Ejército del Aire Españolin uusilla Eurofightereilla korvataan Kanariansaarilla operoiva EF-18A/B -laivasto vuodesta 2026 lähtien, jolloin Gandon tukikohdasta tulee Espanjan kolmas Eurofighter tukikohta. Espanjalla on kaikkiaan 91 EF-18A ja EF-18B Hornet -hävittäjää ja niitä on Kanariansaarten lisäksi käytössä myös Zaragozassa ja Madridissa.

Espanjan ilmavoimat on lentänyt Eurofighter Typhooneilla vuodesta 2003 lähtien Morónin ja Albaceten tukikohdista. Hävittäjät ovat turvanneet Espanjan koskemattomuutta sekä olleet merkittävässä roolissa Naton Baltian ilmavalvontaoperaatiossa sekä viimeaikoina Mustanmeren alueella.

Hankinnan arvo on noin 2,043 miljardia euroa, jonka Espanjan hallitus hyväksyi joulukuussa 2021. Hävittäjien lisäksi tilaus sisältää, moottoreita, simulaattoreita sekä tarvittavia tukijärjestelmiä.

Esp_Halcon_1Espanjan tilaus turvaa Eurofighterin teollista tuotantoa vuoteen 2030 saakka. Tilatut hävittäjät valmistetaan Espanjassa Airbusin Getafen kokoonpanolinjalla.

Airbus toteuttaa yhdessä Espanjan ilmavoimien kanssa myös muutostöitä modernisoiden vanhempia Tranche 1 -version Eurofighter-hävittäjiä. Ohjelmistopäivityksen luvataan tuovan uusia suorituskykyjä maalinosoitukseen, ilmasta-ilmaan ja ilmasta-maahan vaikutuskykyihin. Myös kommunikointijärjestelmät modernisoidaan.

Eurofighter-ohjelma on Euroopan suurin puolustusteollisuushanke, jossa ovat mukana Iso-Britannia, Espanja, Saksa ja Italia. Eurofighter-hävittäjiä on toimitettu jo 681 koneen verran yhdeksälle eri asiakkaalle.

Lue myös: