EU:n digitaalinen koronatodistus on ollut keskeinen osa covid-19 -pandemian vuoksi toteutettuja EU:n toimia. Koronatodistusjärjestelmä on auttanut osaltaan lievittämään pandemian taloudellisia haittavaikutuksia. Rokotukset, testitulokset tai parantumisen osoittava todistus helpottaa turvallista matkustamista, ja sillä on ollut keskeinen merkitys Euroopan pahasti kärsineen matkailualan tukemisessa. Todistuksia on annettu jo yli 591 miljoonaa.
Kansainvälinen lentoasemien järjestö ACI Europe raportoi matkustajamäärien yli kaksinkertaistuneen heinäkuussa 2021 verrattuna vuoden 2020 heinäkuuhun. ACI Europe katsoi muutoksen johtuneen EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöönotosta ja matkustusrajoitusten lieventämisestä.
Noin kaksi kolmasosaa (65 %) Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimuksen vastaajista oli sitä mieltä, että EU:n digitaalinen koronatodistus on turvallisin keino vapaaseen matkustamiseen Euroopassa covid-19-pandemian aikana. EU:n digitaalinen koronatodistus on ollut menestys maailmalla ja siitä on tullut maailmanlaajuinen standardi. Todistus on tällä hetkellä ainoa kansainvälisellä tasolla jo käytössä oleva järjestelmä. Siihen on liitetty 43 maata neljältä mantereelta, ja tulevina viikkoina ja kuukausina mukaan tulee vielä lisää. Tämä maksuton todistus on saatavilla digitaalisena sekä paperiversiona ja se sisältää myös QR-koodin. Todistus on tarjolla EU-maan kielellä ja englanniksi. Se on turvallinen ja varma sekä voimassa kaikissa EU-maissa.
”EU:n digitaalinen koronatodistus on avoimen ja turvallisen Euroopan symboli”, korosti terveysasioista vastaava komissaari Stella Kyriakides. ”Järjestelmän nopea käyttöönotto paitsi EU:ssa, myös kansainvälisesti, on esimerkki EU:n yhteistyöstä ja tulosten aikaansaamisesta poikkeuksellisissa olosuhteissa. Se on hyvä eurooppalainen väline, jonka avulla on päästy avaamaan talouksia ja yhteiskuntia ja sallimaan vapaa liikkuvuus turvallisesti ja koordinoidusti", jatkoi Kyriades. Matkailun lisäksi 20 EU:n jäsenvaltiota käyttää EU:n digitaalista koronatodistusta kansallisen lisälainsäädännön nojalla myös kotimaisiin tarkoituksiin, kuten pääsyyn suurtapahtumiin ja ravintoloihin, elokuvateattereihin ja museoihin. MH Lue myös:
|
|||