FAA kielsi USA:n lentoyhtiöiden lennot Irakin ja Iranin yllä - muut yhtiöt seurannevat tilannetta

FR24_iran_08012020(päivittynyt klo 13.40) Yhdysvaltain Ilmailuviranomainen FAA on kieltänyt Yhdysvaltain lentoyhtiöiltä kaikki lennot Irakin ja Iranin yllä. Lähi-idän alueen tapahtumat voivat omalta osaltaan vaarantaa siviililentojen turvallisuutta. Muiden maiden lentoyhtiöt ovat perinteisesti noudattaneet myös FAA:n antamia varoituksia. Toistaiseksi alueella lentää kuitenkin merkittävä määrä lentoja.

Yhdysvaltain FAA julkaisi kolme uutta NOTAMia eli tiedotetta ilmailijoille. Niiden mukaan Yhdysvaltain lentoyhtiöt tai maan kaupalliset toimijat eivät saa lentää Irakin, Iranin ja Persianlahden sekä Omaninlahden alueella Irakin ja Iranin lentotiedotusalueilla.

Syynä ovat alueella tapahtuvat sotilastoimet ja jännittynyt poliittinen tilanne. FAA:n arvion mukaan yhdysvaltalaisyhtiöiden operoimille lennoille voisi aiheutua vaaraa väärän tunnistuksen tai väärin arvioinnin seurauksena.

Yhdysvallat oli jo aiemmin kesäkuussa 2019 kieltänyt maan lentoyhtiöiltä lennot Tehranin lentotiedotusalueella Persianlahden ja Omaninlahden yllä. Syynä oli alas ammuttu Global Hawk -lennokki.

Iran on 8. tammikuuta 2020 tehnyt ohjusiskun Yhdysvaltain tukikohtiin Irakissa. Aamun aikana myös Ukraine International Airlinesin Boeing 737-800 -matkustajakone on pudonnut Iranissa. Tapausten ei ole kerrottu liittyvän toisiinsa.

Lähi-idän yli kulkee päivittäin merkittävä määrä siviililentoja. Alueella lentää myös Finnair, joka seuraa asiaa varmasti tarkasti. Mahdollinen uudelleenreititys vaikuttaisi mahdollisesti Finnairin Helsingin ja Dubain välisiin lentoihin. Normaaliolosuhteissa reitti kulkee Iranin ylitse.

FIN_DXBFinnairin keskiviikkoaamun Dubain lento AY1961 oli määrä lähteä matkaa aamulla kello 08.05. Sen lähtöä kuitenkin viivästytettiin ja nyt myös Finnair vaikuttaa noudattavan FAA:n julkaisemia tietoja. Kyseinen lento on Finavian mukaan uudelleenreititetty Ateenan kautta.

Finnair lentää Dubaihin pääsääntöisesti Airbus A321 mutta reitillä on käytetty myös A350 -koneita. Suurempi A350 voisi lentää kiertoreittiäkin pitkin lennon ilman välilaskua.

Finnairin lisäksi Helsinki-Vantaalta lentää Dubaihin myös FlyDubai, jonka omistaa Emirates Airlines.

FR24_iran_08012020_iltapaivaYhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden lisäksi ainakin Singapore Airlines, Qantas, Air Canada, British Airways, Air France ja KLM ovat ilmoittaneet etteivät ne lennä Iranin ja Irakin ilmatilassa toistaiseksi.

Alueella lentää silti edelleen merkittävä määrä lentoyhtiöitä. Ilmassa on parhaillaan useita Lähi-idän alueen lentoyhtiöiden lentoja sekä Turkish Airlinesin, Aeroflotin, Pakistan International Airlinesin sekä muiden itä-eurooppalaisten yhtiöiden koneita.

Uudelleenreititysten lisäksi Yhdysvaltain ja Iranin välinen kiista johtaa myös polttoaineen hintojen nousuun vaikuttaen siten myös lentoyhtiöiden taloustilanteisiin.


Matkustajakoneita sotatoimien uhrina

Malaysian Airlinesin lento MH17 Ukrainassa heinäkuussa 2014 ei ole ainoa kerta kun matkustajakone on joutunut sotatoimien uhriksi. Tässä tunnetuimpia tapauksia.

Huhtikuun 20. päivä vuonna 1978 Neuvostoliiton Suhoi Su-15 -hävittäjä ampui maan ilmatilassa eksynyttä ja Suomen rajaa kohti lentänyttä Korean Air Linesin Boeing 707 -matkustajakonetta (HL7429) Venäjän Karjalassa kahdella R-60-ilmataisteluohjuksella.

Osumista vaurioitunut kone teki kuitenkin onnistuneen pakkolaskun Korpijärven jäälle. Kaksi ihmistä sai surmansa, 107 pelastui.

Neuvostoliittolainen Suhoj Su-15 -hävittäjä (NATO-koodi Flagon) pudotti lennolla KAL 007 olleen Korean Air Linesin Boeing 747 -matkustajakoneen (HL7443) R-8-ilmamaaliohjuksella vuonna 1983. Kaikkiaan 269 ihmistä kuoli Sahalinin saaren yllä sattuneessa tapauksessa.

Amerikkalainen ohjushävittäjä USS Vincennes puolestaan tuhosi Persianlahdella Standard-ilmatorjuntaohjuksella Iran Airin Airbus A300B2-203 -matkustajakoneen (EP-IBU) 3. heinäkuuta 1988. Sitä luultiin hyökkääväksi iranilaiseksi Grumman F-14 Tomcat -hävittäjäksi. 290 ihmistä menehtyi turmassa.

Vuoden 2001 lokakuussa Ukraina ampui alas venäläisen Siberia Airlinesin Tupolev Tu-154 -matkustajakoneen (RA-85693) Mustanmeren yllä S-200-ohjuksella. Tapaus vaati 78 kuolonuhria.

Suomen historiasta muistetaan tapaus, jossa välirauhan aikana neuvostoliittolaiset Iljushin  DB-3 -pommikoneet ampuivat Suomenlahden yllä alas Aeron Junkers Ju-52 -matkustajakoneen (Kaleva, OH-ALL) kesäkuussa 1940.

Päivitys kello 11.03: Lisätty tieto Finnairin Dubain lennon uudesta reitityksestä Ateenan kautta.

Päivitys kello 13.40: Lisätty tieto muista Iranin ja Irakin ilmatilaa toistaiseksi välttävistä lentoyhtiöistä

Lue myös: