Farnborough juhlistaa kaupallisen ilmailun 100-vuotista historiaa

FIA_2012_1Ennätysmäärä lentokoneita osallistuu järjestyksessään 49:een Englannin Farnborough ilmailunäyttelyyn 14-20. heinäkuuta. Vuoden 2014 näyttelyn erikoisteema on kaupallisen ilmakuljetuksen 100-vuotinen historia. Kaikkiaan maanäyttelyssä on esillä yli 70 lentokonetta ja taivaallakin nähdään 23 lentoesitystä. Airbus ja Boeing esittelevät erityisesti laajarunkoisia koneitaan.

Farnborough'n erityisteemana on kaupallisen ilmailun 100-vuotinen juhla ja esillä on koneyksilö jokaiselta ilmailun vuosikymmeneltä. Ilmailun alkuajoilta esillä on mm. Sopwith Camel, Wright Flyer ja Bleriot XI. Lentonäytösosuudessa on luvassa mm. Lockheed Martinin F-35 Lightning II -häivehävittäjän ensimmäiset kansainväliset esiintymiset Yhdysvaltojen ulkopuolella (hävittäjä esiintyy myös RIAT:ssa 11-13.7). Paikalle RIAT:iin ja Farnboroughin odotetaan ennätysyleisöä viidennen sukupolven monitoimihävittäjän esiintymisten takia.

Airbusin A350 XWB koneuutuus tekee ensiesiintymisensä Farnborough'ssa. A350 osallistuu alkuviikon aikana lentonäytökseen ja on esillä myös maanäyttelyssä. Jättimäinen A380 sen sijaan on esillä koko näyttelyviikon. Kapearunkoisista esillä on A320 sekä Tyrolean Airwaysin operoima A319ACJ eli Airbus Corporate Jet, jossa on erilliset lounge-tilat ja sviitti kylpyhuoneineen. Airbus esittelee näyttelytiloissaan muita johtavia tuotteitaan, uusi innovaatioita sekä A350-koneen ohjaamon mockuppia.

Boeing esittelee Farnborough'ssa ensimmäistä kertaa suurempaa Boeing 787-9 Dreamlineria, joka nähdään myös ilmassa. Lentonäytösosuudessa taivaalla nähdään myös F/A-18E/F Super Hornet. Ensiesiintymisensä maanäyttelyssä tekee myös Boeing 737-800 -koneeseen perustuva P-8A Poseidon sukellusveneiden torjuntaan kykenevän meritoimintakoneen. Poseidon on Yhdysvaltain merivoimien lisäksi käytössä myös Intian merivoimilla. Esillä maanäyttelyssä on myös Boeing MSA eli Bombardier Challenger 650 liikesuihkukoneeseen perustuva merivalvontakone. Maanäyttelyssä esitellään myös Qatar Airwaysin 787-8 Dreamlineria.

Bombardierin viimehetken ongelmat koelento-ohjelmassa peruivat Cseriesin osallistumisen mutta kanadalaisvalmistaja tuo paikalle koneen ohjaamon ja matkustamon mockupin sekä Learjet 75,  Challenger 350, Challenger 605 ja Global 6000 -liikesuihkukoneet. Esillä on myös Q400 NextGen -potkuriturbiinikone ja CRJ900 NextGen regionaljetti.

Farnborough'n ilmailunäyttelyn yleisöpäivät ovat viikonloppuna 19-20. heinäkuuta.

Farnborough FIA14 -ilmailunäyttely