Finnairin Varsovan-lento törmäsi lintuihin - myös Pariisin-lento kääntyi takaisin Helsinki-Vantaalle

Norra_E190_FR24_1(Päivittynyt kello 21.44) Finnairin lennolla AY1145 Varsovaan ollut Norran operoima Embraer 190 -matkustajakone palasi takaisin Helsinki-Vantaalle pian lähdön jälkeen sunnuntai-iltana 13. elokuuta 2023. Matkustajakone oli törmännyt lintuihin. Myöhemmin sunnuntai-iltana toinenkin Finnairin lennolla ollut Embraer 190 kääntyi takaisin Helsinki-Vantaalle pian lentoonlähdön jälkeen.

Finnairin osaomistusyhtiö Norran operoima Embraer 190 -matkustajakone (OH-LKR) palasi sunnuntai-iltana takaisin Helsinki-Vantaan lentoasemalle pian lähdön jälkeen. Ensitietojen mukaan Varsovaan Finnairin lennolla AY1145 matkalla ollut Embraer 190 olisi törmännyt lintuparveen ja osumat olisivat tulleet siipeen ja moottorin alueelle. Sosiaalisessa mediassa raportoidaan myös pamauksista lentoonlähdön jälkeen, joka voi viitata linnun osumiseen lentokoneen moottoriin.

Norra_E190_FR24_2Myöhemmin sunnuntai-iltana Finnairin Pariisin lento AY1581 kääntyi takaisin Helsinki-Vantaalle alkunoususta. Myös tämä on Norran operoima Embraer 190 -matkustajakone (OH-LKN). Parhaillaan lento on edelleen ilmassa 3000 jalan eli noin yhden kilometrin korkeudessa Helsinki-Vantaan lähestymisalueella. Lentäjät keventävät mahdollisesti koneen painoa laskeutumista varten kuluttamalla polttoainetta. Näin toimimalla vältytään tekemästä ylipainolaskeutumista.

Pariisin-lennon lähdön jälkeen Finavian lintupartio Haukka 1 on näkynyt aktiivisena Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tapahtumine jälkeen lähtökiitotiellä 22R on ollut  käynnissä myös kiitotietarkastus. Mahdollisesti myös tämä Finnairin lento on siis törmännyt alkunousussa lintuihin. Kyseessä voi kuitenkin olla myös muunlainen vikatilanne.

Norra_E190_FR24_2cFinnairin Pariisin-lento lasketui takaisin Helsinki-Vantaalle noin tunnin ja 20 minuutin lennon jälkeen noin kello 21.45.

Eläintentorjunta lentoasemalla on tärkeässä roolissa ja Helsinki-Vantaalla Finavian lintupartio operoi huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana 24/7 -periaatteella. Pahimpaan lintuaikaan käytössä on jopa kaksi autoa. Pääsääntöinen työmenetelmä on lintujen karkotus.

Lintujen syysmuutto on alkanut monilla kahlaajalajeilla jo elokuussa. Varsinaisesti syysmuutto huipentuu syys-lokakuun aikana, mutta monet vesilinnut muuttavat vielä marras-joulukuussa.

Suomessa on tapahtunut vuoden 2023 ensimmäisen puolen vuoden aikana 60 lintutörmäystä, joka on hieman enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Useimmiten lintutörmäys tapahtui tilatojen valossa laskeutumisen aikana ja sijaintina oli Helsinki-Vantaa.

Päivitys kello 21.45: Lisätty tieto Pariisin-lennon laskeutumisesta takaisin Helsinki-Vantaalle.