Ruska 22 on Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana harjoituksessa, joka näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata. Kattava lentokenttäverkosto mahdollistaa osaltaan ilmavoimien liikkuvan taistelutavan eli hävittäjäkaluston hajauttamisen nopeasti ja joustavasti eri puolille Suomea. Harjoituksessa on mukana yhteensä 50 lentokonetta, joita hajautetaan tarpeen mukaan yhdeksään eri tukikohtaan.
Harjoituksen käytössä olevat tukikohdat ovat Rovaniemi, Tikkakoski, Kemi, Oulu, Kokkola-Pietarsaari, Vaasa, Pudasjärvi, Kuopio, Jyväskylä ja Ruotsin Luulaja. Harjoitus aiheuttaa lentomelua tukikohtien ympäristössä.
Kiertotie pidentää ajoaikaa kyseisellä tieosuudella noin 5–10 minuuttia. Yli 4 metriä korkeilla ajoneuvoilla kiertotietä käyttävien tulee olla yhteydessä Rovaniemen lennonjohtoon ja odotusaika voi olla ko. kalustolla jopa 30 minuuttia.
Ruska 22 -harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä noin 3 700 henkilöä, joista noin 2 400 on reserviläisiä. Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon.
Ruska 22 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa ja Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri. Harjoitukseen osallistuu myös ruotsalaisia JAS 39 Gripen -hävittäjiä osana Suomen ja Ruotsin ilmavoimien tiivistä yhteistyötä. Ruotsalainen lento-osasto tukeutuu Rovaniemelle osana Suomen ilmapuolustusta ja harjoittelee suomalaisessa tukikohdassa toimimista.
"Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan osapuoleen, joiden välinen kriisi kehittyy harjoituksen aikana reaaliaikaisesti. Harjoitusta ei lennetä ennalta sovittujen aikataulujen mukaan, vaan puolustavat joukot reagoivat harjoitusvastustajan toimintaan tilanteenmukaisesti", avasi eversti Elo. Tilanteen kehittyessä harjoitusjoukkojen valmiutta kohotetaan tilanteen kehittyessä, ja keskiviikosta lauantaihin 5.‒8. lokakuuta lentotoimintaa on ympäri vuorokauden. Myös operaatiotempo kasvaa viikon edetessä. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rovaniemi ja Tikkakoski. Harjoituksen aikana puolustavan joukon hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Oulun, Pudasjärven, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentille sekä Kallaxin tukikohtaan Ruotsin Luulajassa. Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Kemin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaavat hävittäjät puolestaan operoivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta.
Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.
Toiminta- ja liikkumisrajoituksia ilmassa ja maassa
Siviililentoliikenteen rajoitukset koskevat erityisesti Kittilään, Ivaloon, Enontekiölle, Rovaniemelle, Kuusamoon, Kemiin, Ouluun, Kajaaniin ja Kuopioon suuntautuvaa ja sieltä lähtevää lentoliikennettä. Harjoitusta varten on perustettu myös tilapäisiä rajoitusalueilta (Tempo R), tilapäiset ilmatilavarausalueita (TRA) sekä lennonsuunnittelussa huomioitavat suojavyöhykkeet (Tempo FBZ).
Lapin lennosto ja Ilmasotakoulu ovat lisäksi tehneet Ruska 22 -harjoituksen ajalle päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä puolustusvoimien sotilaalliseen harjoitustoimintaan sekä liikkumisen rajoittamisesta harjoituskäyttöön otetuilla alueilla. Päätökset koskevat Rovaniemen, Simon, Ranuan, Pudasjärven, ja Taivalkosken alueella olevia 3.-8.10.2022 puolustusvoimien harjoituskäyttöön tarvittavia alueita sekä 3. - 9.10.2022 välisenä aikana Jyväskylässä, Uuraisilla, Laukaassa, Vaasassa ja Kruunupyyssä olevia puolustusvoimien toimintaan tarvittavia alueita. Lisäksi tukikohtien lähialueiden yleisellä tiestöllä on normaalia enemmän Puolustusvoimien ajoneuvoliikennettä. MH
|
|||