Suomen Ilmavoimien nykyiset Boeing F/A-18 Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Uutta suorituskykyä haetaan tilalle käynnissä olevalla HX-hankkeella, jossa viiden hävittäjävalmistajan odotetaan jättävän lopulliset tarjoukset 30. huhtikuuta 2021 mennessä. Suomi on onnistunut pitämään BAE Systemsin, Boeingin, Dassault Aviation, Lockheed Martinin ja Saabin mukana kisassa jo aivan loppumetreille saakka. Kaikkien odotetaan jättävän tarjouksensa määräaikaan mennessä.
"HX-arvioinnin selkärankana on – kuten on ollut tähänkin asti – HX-arviointikäsikirja liitteineen. Arviointikäsikirja on noin 200 sivuinen turvallisuusluokiteltu manuaali, jossa vaihe vaiheelta kuvataan HX-tarjousten arviointimenettely, arviointimenettelyn vastuut, raportointi ja sekä vaatimukset päätösalueittain. Arviointimenettelyn prosesseja on noudatettu ensimmäisten tarjouspyyntövastausten vastaanotosta lähtien ja tullaan noudattamaan aina hankintaesitykseen saakka", jatkoi Puranen. Tarjousten tulee läpäistä neljä päätösaluetta, jotka ovat puolustushallinnon arviointivastuulla. Niistä kustannukset, huoltovarmuus sekä teollinen yhteistyö arvioidaan asteikolla joko hyväksytyksi tai hylätyksi. Hyväksytyt tarjoukset pisteytetään sotilaallisen suorituskyvyn osalta, joka on ratkaiseva päätösalue.
Kustannusten osalta uusi suorituskykykokonaisuus on rakennettava 10 miljardin euron hinnalla, jonka lisäksi tarjouksen tulee mahtua asetettuun käyttö- ja ylläpitokustannusten rajaan. Se on alle 10 prosenttia vuotuisesta puolustusbudjetista. Huoltovarmuus käsittää itsenäisen toimintakyvyn edellytykset, logistiikka- ja koulutusjärjestelmät sekä viranomaisvaatimukset. Teollisen yhteistyön osalta vaatimuksena on ollut 30 prosentin vaatimuksen täyttyminen. Tärkein osa-alue on siis sotilaallinen suorituskyky, joka arvioidaan vasta, kun muut päätöstasot on todettu hyväksytysti suoritetuiksi. Sotilaallista suorituskykyä arvioidaan vaikuttavuuden osalta, joka kuvaa uuden hävittäjäjärjestelmän kykyä määritetyissä tehtävissä sekä soveltuvuudesta suomalaiseen taistelutapaan vuosina 2025 ja 2030.
Sotilaallinen suorituskyky mitataan laajan ja pitkäkestoisen simuloidun sotapelin perusteella, jossa huomioidaan pienimmätkin yksityiskohdat.
Suomelle tarjottavat suorituskyvyt ovat BAE Systemsin edustama yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja EA-18G Growler -elektronisen sodankäynnin koneet, Dassault Aviation Rafale -hävittäjä, Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjä sekä Saab 39E/F Gripen ja GlobalEye-valvontakone.
Kokonaisuuteen kuuluvat myös puolustusjärjestelmään integroitumisen vaatimat johtamis- ja tietojärjestelmien muutokset sekä turvallisuuskriittisen infrastruktuurin rakentaminen.
Lue myös:
|
|||