IAG:n Air Europa -kauppa EU-komission tutkinnan kohteena - IAG omistaa jo nykyisin 20% Air Europasta

EC-NEI_310322Euroopan komissio käynnisti alkuvuodesta 2024 EU:n sulauma-asetuksen perusteella tutkinnan yrityskaupasta, jossa lentoyhtiöryhmittymä IAG ostaisi Air Europan koko osakekannan. Komission huolena on markkinatilanteen muuttuminen Espanjan kotimaanlennoilla sekä lyhyillä ja pitkillä reiteillä Espanjasta ja Espanjaan.

International Airlines Group (IAG) osti 20 prosenttia Air Europan osakkeista vuonna 2022. Hanke eteni seuraavaan vaiheeseen alkuvuodesta 2023, kun IAG ilmoitti ostavansa myös loput 80 prosenttia Air Europasta.

Tiedot kaupasta toimitettiin Euroopan komissiolle joulukuussa 2023, jonka seurauksena komissio käynnisti alkuvuodesta 2024 tutkinnan kaupan vaikutuksista. Komission päätöstä asiaan odotetaan 7. kesäkuuta 2024 mennessä.

IAG:n lentoyhtiöt ja Air Europa operoivat laajaa reittiverkostoa Espanjassa ja Euroopan talousalueella sekä kaukolentoja erityisesti Latinalaiseen Amerikkaan.

Iberia_BA_tails_1Komission huolenaiheina on Espanjan sisäiset reitit, joilla nopeat junat eivät tarjoa vaihtoehtoja Manner-Espanjan, Baleaarien ja Kanariansaarten välillä sekä lyhyen matkan lennot Madridista Euroopan talousalueelle sekä Israeliin, Marokkoon, Isoon-Britanniaan ja Sveitsiin. Näihin kohteisiin lentää nykyään sekä Air Europa että IAG.

Kaukolentojen osalta komissiota kiinnostaa tilanne lennoilla Madridista Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Yhdistymisen jälkeen kilpailijoita olisi taas vähemmän suorien lentojen osalta.

Tutkinnan kohteena on myös molempien osapuolten lähtöslotit erityisesti Madridin Barajasin lentokentällä, joka tekisi kilpailun vaikeaksi muille lentoyhtiöille. Yhdistyminen toisi vaikutuksia erityisesti Etelä-Amerikan reiteille, joilla molemmat tarjoavat nykyisin lentoja. Myös muiden lentoyhtiöiden olisi jatkossa hankalampaa hyödyntää lennoillaan IAG:n tarjoamia jatkoyhteyksiä.

IAG_logoIAG:n lentoyhtiöitä ovat British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus, Level ja Iberia Express. IAG:n yhtiöistä British Airways ja Iberia ovat oneworld-allianssin jäseniä. Air Europa puolestaan kuuluu SkyTeam-allianssiin.

Muita lentoyhtiöiden konsolidaatiohankkeita ovat Lufthansan suunnitelma ostaa 41 prosenttia ITA Airwaysista. Myös tämä kauppa on EU-komission tutkinnan kohteena. Kolmas suurempi kauppa on Air France - KLM:n sijoitus SAS:iin, joka toisi sille noin 20 prosentin osuuden skandinaavisesta lentoyhtiöstä. EU tutkii myös Korean Airin suunnitelmaa ostaa Asiana.

 Lue myös: