Intian ilmavoimat otti Dassault Rafalet operatiiviseen käyttöön - viisi ensimmäistä hävittäjää Intiassa

IAF_Rafale_onStandEnsimmäiset Intian ilmavoimien (IAF) MMRCA-hankkeessa (Medium Multi-Role Combat Aircraft) Dassaultilta tilaamat Rafale -hävittäjät laskeutuivat Intiaan heinäkuussa. Suomenkin hävittäjähankkeessa mukana oleva ranskalaishävittäjät otettiin Intiassa operatiiviseen käyttöön nopealla aikataululla jo lokakuun alussa.

Intian viivästynyt ja vaiherikas MMRCA-hävittäjähanke on edennyt vihdoin vuoden 2020 aikana merkittävästi. Kaikkiaan 36 ostetusta hävittäjästä ensimmäiset viisi Dassault Rafalea nousi 27. heinäkuuta ilmaan Dassault Aviationin Mérignacin tehtailta. Määränpäähän Intian ilmavoimien Ambalan lentotukikohtaan ne laskeutuivat 29. heinäkuuta 2020.

IAF_Rafale_crewsKolme yksipaikkaista Rafale C ja kaksi kaksipaikkaista Rafale -B -hävittäjää lennettiin Ranskasta Intiaan kaikkiaan 8500 kilometrin mittaisella reitillä. Ensimmäiset 5800 kilometriä intialaishävittäjiä tuki Ranskan ilmavoimien ilmatankkeri. Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Al Dhafran lentotukikohdassa tapahtuneen välilaskun jälkeen loppu 2700 kilometriä lennettin Intian ilmavoimien ilmatankkerin tukemana.

Uudet Rafalet tulevat IAF:n 17. laivueen käyttöön, joka tunnetaan myös nimellä Golden Arrows. Kyseinen laivue perustettiin uudelleen syksyllä 2019 juuri Rafaleita varten. Alunperin 17. laivue aloitti lennot vuonna 1951 ja sen käytössä on perustamisvuosikymmenen aikana ollut mm. de Havilland Vampire ja Hawker Hunter -suihkuhävittäjiä.

Dassaultin valmistamat hävittäjäkoneet ovat olleet Intiassa käytössä kuuden vuosikymmenen ajan. Ensimmäisenä koneena oli vuonna 1953 Toofani (Ouragan), jota seurasi Mystere IV sekä merivoimien Alize ja myöhemmin myös Jaguar sekä Mirage 2000 -hävittäjät.

IAF_Rafale_seremonia_1Virallisesti uudet Dassault Rafalet otettiin käyttöön Ambalan lentotukikohdassa 10. syyskuuta järjestetyssä seremoniassa, jossa olivat mukana Intian puolustusministeri Rajnath Singh sekä Ranskan puolustusministeri Florence Parly.

Rafale-hävittäjä nähtiin ilmassa tuolloin esityslennolla muodostelmassa Intian ilmavoimien Sepecat Jaguar ja Sukhoi Su-30 -hävittäjien kanssa.

IAF_Rafale_saluteKaikkiaan Intian ja Ranskan välinen syyskuussa 2016 solmittu sopimus käsittää yhteensä 36 Ranskassa valmistettua Rafale-hävittäjää. Alunperin MMRCA-hankkeessa oli kyse kaikkiaan 126 hävittäjän kaupasta, mutta eri vaiheiden jälkeen se supistui merkittävästi. Kyseessä oli mm. hankaluudet päästä yhteisymmärrykseen hävittäjien valmistamisesta Intiassa lähes kokonaan ja niiden tuotevastuusta.


Valmiina voimannäyttöön - lisää hävittäjiä tarvitaan edelleen

  IAF_Rafale_LDGIntian ilmavoimien mukaan Rafalet on nyt lokakuun alussa 2020 saatu jo operatiiviseen käyttöön. Tämä tapahtui ennätysajassa. Lentäjät ja maahenkilökunta on koulutettu Ranskassa myös kaikkien asejärjestelmien käyttöön ja ilmavoimat kertookin koneiden olevan täydessä operatiivisessa toimintakyvyssä.

Ensimmäisenä operatiivisena tehtävänä ne osallistuvat Pohjois-Intiassa kiistojen kohteena olevan Ladakhin alueen valvontaan Pakistanin ja Kiinan vastaisella rajalla.

IAF_Rafale_onair_dassaultUudet Dassault Rafalet tulevat olemaan suuressa roolissa myös Intian ilmavoimien 88. vuosipäivänä 8. lokakuuta 2020. Delhin Hindanin lentotukikohdasta suoritettavan paraatin ylilennossa on mukana kaikkiaan 56 lentokonetta, 19 helikopteria sekä seitsemän kuljetuskonetta.

Ylilennossa nähdään Rafale-hävittäjien lisäksi historiallisia koneita sekä nykyisestä kalustosta Sepecat Jaguar, MiG 29, HAL Tejas, MiG 21 -hävittäjiä, Mi-35 ja Apache -helikoptereita sekä C-17 -kuljetuskoneita ja C-130J -erikoiskoneita.

Intia tarvitsee yhä lisää uusia hävittäjiä varautuessaan konflikteihin Pakistanin ja Kiinan kanssa. Käynnissä onkin MMRCA 2.0 ja MRFA (Multi-Role Fighter Aircraft ) -nimillä tunnettu uusi hävittäjähankinta, jossa päämäärä on jopa yli sadan hävittäjän hankinta. Tämän osalta jopa 20 miljardin dollarin arvoisen hankkeen toinen merkittävä päämäärä on ns. "Make in India". Maan puolustusteollisuudelle halutaan siinä siis suurta roolia.

Nykyisessä hävittäjähankkeessa on tiettävästi mukana kahdeksan eri konetyyppiä, jotka ovat Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Locheed Martin F-21 (jatkokehitetty F-16), Boeing F/A-18 Super Hornet ja F-15EX, Saab 39 E/F Gripen sekä Mikoyan MiG-35 ja Sukhoi Su-35. MH

 Lue myös: