Kanadan hallitus vahvisti Boeingin ja F/A-18 Super Hornetin olevan ulkona FFCP-hankkeesta

RP09-2017-0025-002Kanadan hallitus vahvisti 1. joulukuuta Boeingin F/A-18 Super Hornetin olevan ulkona maan FFCP-hävittäjähankkeesta (Future Fighter Capability Project), jossa korvataan Kanadan ilmavoimien 88 nykyisten CF-188 Hornet -hävittäjien suorituskyky. Lentoposti.fi uutisoi kanadalaismedian julkistamat tiedot kyseisestä käänteestä ensimmäisenä Suomessa jo 26. marraskuuta.

Kanadan hallitus vahvisti 1. joulukuuta, että maan hävittäjähankkeeseen liittyvissä evaluoinneissa on vahvistettu kahden tarjoajan jatkavan FFCP-hankkeessa. Tarjoukset on arvioitu suorituskyvyn, kustannusten ja taloudellisten asioiden osalta.

Boeing_SHCanadaHankkeessa jatkavat edelleen ruotsalainen Saab AB, Diehl Defence GmbH & Co. KG, MBDA UK Ltd ja Rafael Advanced Defence Systems Ltd sekä Lockheed Martin ja Pratt & Whitney. Toinen amerikkalaisvalmistaja Boeing ja sen tarjoama F/A-18 Super Hornet ovat siten ulkona hankkeesta. Hankkeessa edelleen mukana olevaa ainoaa eurooppalaisvalmistaja Saabia voi pitää haastajana, sillä Kanada on toisen hankkeessa mukana olevan Lockheed Martinin F-35 -hävittäjäohjelman partnerimaa.

Kanadan FFCP-hanke käynnistyi vuonna 2017. Nyt Kanada viimeistelee seuraavien viikkojen aikana prosessia, jossa se analysoi kahta jäljellä olevaa tarjousta. Prosessin aikana voidaan käydä jatkoneuvotteluja ja tarjouksia voidaan vielä muuttaa. Kanadan hallituksen tavoitteena on saada aikaan sopimus hävittäjähankinnasta vuoden 2022 aikana, joka mahdollistaisi toimitukset vuodesta 2025 lähtien.

FFCP-hankkeessa Kanada on ostamassa ilmavoimilleen suorituskykyä yli 30 vuodelle ja kyseisen suorituskyvyn on määrä taata maan turvallisuus sekä vastata Kanadaa koskeviin kansainvälisiin velvoitteisiin.

Kanadan sivuuttama Boeing on mukana Suomen HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan Suomen ilmavoimien nykyisten F/A-18 Hornetien suorituskyky. Mukana Suomen hävittäjähankkeessa ovat myös Lockheed Martin F-35, Saab Gripen E, BAE Systemsin edustama Eurofighter sekä Dassault Rafale -hävittäjä.

Lue myös: