Kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Hussein al-Taee vaatii kaiken tuen Finnairin henkilöstölle

Finnair_winglet_1Valtionyhtiö Finnairin 16. marraskuuta 2022 antama ilmoitus matkustamopalvelun muutosneuvotteluista ja mahdollisesta 450 työpaikan menetyksestä on järkyttänyt työntekijöitä ja heitä edustavaa ammattiliittoa. Kantaa henkilöstön puolesta otti tuoreeltaan myös SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee, joka vaatii kaiken tuen Finnairin henkilöstölle.

Koronapandemian vaikutuksista edelleen toipumisvaiheessa oleva ja Venäjän ilmatilan sulusta kärsivä Finnair on pyrkinyt karsimaan kulujaan monin tavoin. Neuvottelut työehtojen muutoksista henkilöstön kanssa on ollut yksi näistä keinoista. Säästöillä on tarkoitus palauttaa yhtiön kannattavuus yksikkökustannuksia vähentämällä ja yksikkötuottoja vahvistamalla. Kaikkien työntekijäryhmien kanssa säästöihin ei kuitenkaan päästy.

Nyt edessä ovat muutosneuvottelut, joissa Finnairin omasta matkustamopalvelusta voi kadota jopa 450 työpaikkaa, kun kokonaismäärä on 1750 työpaikkaa. SDP:n kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Hussein al-Taee pitää uutisia järkyttävinä.

Hussein al-Taee"Tämä on todella kova isku työntekijöille tässä ajassa, jossa inflaatio laukkaa hurjissa lukemissa, nostaen elintarvikkeiden ja energian hintaa, asumiskustannukset ovat nousussa ja ihmisten pärjääminen palkallaan on yhä haastavampaa. Nyt ei ole oikea aika lisätä työttömyyttä", totesi al-Taee.

"Lyhytaikaiset säästöt eivät pitkässä juoksussa tuo kannattavuutta takaisin. Ulkoistamalla palveluiden tuottamista saadaan erittäin harvoin, jos koskaan, sitä niille teoreettisesti sanottua halvempaa yksikkökustannusta tai säästöä. Valtion on lisäksi koko korona-ajan pääomittanut Finnairin sadoilla miljoonilla euroilla, joten kannattavuuden parantaminen täytyy hakea muualta kuin työntekijöiden selkänahasta", totesi al-Taee.

"Annan kaiken tukeni Finnairin henkilöstölle ja tässä tilanteessa varsinkin matkustamopalveluiden työntekijöille, joiden työpaikkoja nyt ollaan viemässä. Matkustamopalveluissa on koko ajan lennoilla aliresursointia ja silti koulutettua omaa henkilökuntaa ollaan vähentämässä. Hyvään henkilöstöjohtamiseen valtionomisteisessa yhtiössä kuuluisi kyllä päinvastaiset toimet", päätti al-Taee.

Valtion omistaohjaus puolestaan totesi syyskuussa 2022, että vahva ja kannattava Finnair on Suomelle edelleen tärkeä. Valtio lupaili tuolloin olevansa valmis harkitsemaan omaa rooliaan Finnairin tervehdyttämisessä edellyttäen, että kaikki muut sidosryhmät osallistuvat yhtiön kehittämiseen. Eurooppa- ja omistajaohjausministerinä toimii SDP:n Tytti Tuppurainen.

Lue myös: