Kitty Hawk esitteli lentävän taksin - sähkömoottoroitu Cora nousee kuin helikopteri ja lentää kuin lentokone

CoraSkyKitty Hawk esitteli automaattisesti lentävän sähkömoottoroidun Cora -ilmataksin prototyypin. Laajan operointiympäristön mahdolistaa Coran pystysuora helikopterimainen nousukyky ja muuntuminen matkalentoa varten lentokoneeksi. Automaattikoneen matkustajan tarvitsee vain valvoa toimintaa eikä lento-osaamista tarvita. Cora on myös hiljainen ja ns. päästötön.

Lentäväksi autoksikin kutsutussa Kitty Hawkin kehittämässä täysin sähkömoottoroidussa pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevässä Cora -ilmataksissa on 12 itsenäistä moottoria, jotka mahdollistavat helikopterimaisen nousun. Cora ei siis tarvitse lainkaan kiitotietä. Matkalentoa varten Cora muuntuu lentokoneeksi ja se tekee matkaa yhden pääpotkurin avulla.

Prototyypin siipien kärkiväli on 11 metriä ja operointikorkeudet ovat 500-3000 jalan välillä eli korkeimmillaan se lentäisi noin 900 metrissä maan pinnan yläpuolella. Koneella voi lentää noin 100 kilmetrin mittaisia lentoja. Matkalentonopeus on noin 180 km/h. Cora voi kuljettaa kahta matkustajaa.

CoraGroundLennonhallintatietokoneita on kolme ja ne kaikki toimivat itsenäisesti. Mahdollisia suurempia ongelmia ajatellen Corassa on myös laskuvarjo, jonka avulla se laskeutuu turvallisesti ilman moottoreitaan.

Ilmataksi-hankkeen taustalla on toinen Googlen perustaja ja Alphabet -yhtiön toimitusjothaja Larry Page. Kitty Hawk -yhtiön kotipaikka on Yhdysvaltain Kaliforniassa mutta Coraa koelennetään Uudessa-Seelannissa, jossa operaatioita hoitaa Zephyr Airworks.

Coraa koelennetään Uudessa-Seelannissa maan ilmailuviranomaisen myötämällä luvalla.  Ensimmäinen ilmataksin prototyyppi tuotiin Uuteen-Seelantiin lokakuussa 2017.

Yhtiöt pyrkivät tuomaan Coran kaupallisille markkinoille ja tavoitteena on avata lentävä taksipalvelu kolmen vuoden kuluessa. Laitetta ei olla tuomassa myyntiin kuluttajille. Yhtiö ei toistaiseksi julkista aikataulua ensimmäiselle julkiselle lennätykselle.

Lue myös: