Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n toimintakieltolistalla 178 lentoyhtiötä

approachEuroopan lentoyhtiöiden musta lista pyrkii varmistamaan korkeimman mahdollisen turvallisuuden eurooppalalaisille Euroopan komission ilmailustrategian mukaisesti. Tuorein päivitys EU-alueelle toimintakiellossa olevista lentoyhtiöistä toi listalle yhden uuden yhtiön ja vapautti kaksi turvallisuusparannuksia tehnyttä yhtiötä.

Euroopan komissio päivitti 30. marraskuuta luettelon lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana" ja sillä on nyt 178 lentoyhtiötä. Listaa on päivitetty kaikkiaan 29 kertaa.

Mustalle listalle päätyi marraskuun päivityksessä Venezuelan Avior Airlines. Yhtiö lisättiin mustalle listalle turvallisuuspuutteiden seurauksena, jotka havaittiin Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n kolmansien maiden (Third Country Operators, TCO) lentoyhtiöiden turvallisuusselvityksen yhteydessä. Marraskuusta 2016 lähtien kaikille EU-alueelle lentäviltä Euroopan ulkopuolisilta lentoyhtiöiltä on vaadittu TCO-turvallisuushyväksyntää.

Toimintakiellosta EU-alueella vapautuivat Karibian meren Saint Vincent ja Grenadiineiltä toimiva Mustique Airways ja ukrainalainen Aviation Company Urga. Molemmat yhtiöt ovat tehneet turvallisuusparannuksia sen jälkeen, kun nen lisätiiin mustalle listalle toukokuussa 2017.

"Päämäärämme on varmistaa korkein mahdollinen turvallisuus Euroopan taivaille. EU:n lentoyhtiöiden toimintakieltolista on yksi tehokkaimmista työkaluista päämäärän saavuttamiseksi. Uusin päivitys osoittaa, että lentoyhtiöt voidaan poistaa listalta nopeasti, kun ne huolehtivat turvallisuusasioista. Työ palkitaan ja toivon, että Mustique Airwaysin ja Urga  esimerkki inspiroisi muita", kommentoi Euroopan liikennekomissaari Violeta Bulc.

EU:n mustalla listalla on nyt 16 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 178 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa turvallisuuspuutteiden seurauksena.

Engine_rotatingNämä maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi yksi yhtiö, joka operoi rajoitetulla luvalla), Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta seitsemää lentoyhtiötä), Kirgisia, Liberia, Libya, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi kieltolistalla kuusi yksittäistä lentoyhtiötä, joita ovat Venezuelan Avior Airlines, iranilainen Iran Aseman Airlines, irakilainen Iraqi Airways ja Surinamin Blue Wings Airlines, Nigerian Med-View Airlines ja Zimbabwen Air Zimbabwe. Näitä yhtiötä valvovat viranomaiset ovat havainneet yhtiöissä turvallisuuspuutteita.

Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle mahdollisesti saapuville kuudelle yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran) ja TAAG Angola Airlines (Angola).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 13.-15. marraskuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA. Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n asettamiin standardeihin.