Lockheed Martin F-35 nousi Espanjan hankintalistalle - nykyisiä Horneteja korvataan myös Eurofightereilla

LM_F35_luukut-aukiEspanja korvaa jopa 70 ikääntyvää F/A-18 Hornet -hävittäjää ja nyt seuraajaehdokkaaksi on noussut myös Lockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjä. Loppuvuodesta 2020 Espanja kertoi neuvottelevansa Halcón-hankkeessa Airbusin kanssa Eurofightereista, jotka korvaisivat osan maan ilmavoimien nykyisistä Hornet-hävittäjistä. Nyt Halcónin rinnalle nousee mahdollisesti toinenkin hävittäjähanke.

Espanjan odotetaan korvaavan Halcón-hankkeessa Kanarian saarten Gandon lentotukikohdasta operoivia F/A-18A/B Hornet -hävittäjiä 20:llä uudella kehittyneellä LTE-version (Long Term Evolution) Eurofighterilla vuosina 2025-2030. Neuvottelut ovat käynnissä Airbusin kanssa.

F35_vaakalennossaNyt Espanjan hankintalistalle nousi myös 50 Lockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjää. Niistä 25 olisi F-35A -hävittäjiä Espanjan ilmavoimille Ejército del Airelle ja 25 lyhyeen nousuun ja pystysuoraan laskeutumiseen kykenevää F-35B -hävittäjää. Ensimmäiset toimitukset olisivat mahdollisesti jo vuodesta 2027 lähtien.

Espanjan ilmavoimilla on käytössään 91 EF-18A ja EF-18B Hornet -hävittäjää, jotka ovat siis vanhempaa mallia kuin Suomen Ilmavoimien hävittäjät. Niitä on käytössä Kanariansaarten lisäksi myös lentotukikohdissa Zaragozassa ja Madridin Torrejónissa. Espanjan merivoimilla on Rotan tukikohdassa ikääntyviä EAV-8B Matador (Harrier) -hävittäjiä. Niiden odotetaan poistuvan käytöstä vuodesta 2028 lähtien.

Espanja on vahvasti sitoutunut myös Eurofighteriin, sillä maan ilmavoimille nykyisin käytössään 73 Eurofighter Typhoonia. Niitä valmistetaan myös Espanjan Getafessa.

Espanjan mahdolliset valinnat eli Eurofighter ja F-35A ovat tarjolla myös Suomen Ilmavoimille HX-hävittäjähankkeessa korvaamaan ilmavoimiemme F-18C/D Hornet -monitoimihävittäjiä. MH

Lue myös: