Mallet Strikessa hyödynnetään Ukrainan sodan oppeja - joukoille haastavia maalitilanteita päivällä ja yöllä

Patriot_bundeswehr_2Ilmatorjunta-aselajin keskeinen harjoitus ADEX Mallet Strike 24 kokoaan ilmapuolustajat jälleen toukokuun aikana Lohtajan dyyneille Kokkolan läheisyyteen. Harjoitus on kasvanut jatkuvan kehittymisen konseptilla kansainvälisen mittakaavan haastavia maalitilanteita tarjoavaksi koulutustapahtumaksi. Nyt vuoden 2024 ensimmäisessä ADEX-harjoituksessa on mukana suorituskykyinen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä.

"Harjoituskehystä ja -toimintaa on kehitetty systemaattisesti ja ajassa eläen. Mukaan ovat tulleet esimerkiksi miehittämättömät lentolaitteet eli lennokit ja risteilyohjusten torjunta.  Harjoituskehyksessä on pyritty huomioimaan tuoreeltaan myös Ukrainan sodan alustavat opit", kertoi Ilmasotakoulun apulaisjohtaja everstiluutnantti Sami Nenonen. 

Aikaisemmin ADEX-harjoitus tunnettiin valtakunnallisena ilmapuolustusharjoituksena, mutta nyt kansainvälinen toiminta on sen oleellinen osa. Toukokuun ADEX-harjoituksessa on mukana Saksan Flugabwehrraketengruppe 21:n Patriot-ilmatorjuntaohjusryhmä.

Edellisvuonna saksalaiset tutustuivat harjoitukseen pienellä yhteysupseerien osastolla ja tuolloin saksalaisvieraat ilmaisivat kiinnostuksensa osallistua harjoitukseen Patriot-yksiköllä.

"Ilmapuolustusharjoitus avattiin kansainväliseksi joitakin vuosia sitten. Sen jälkeen aselajijohto on erilaisissa kansainvälisissä yhteyksissä markkinoinut harjoitusta erinomaisena alustana ilmatorjuntajoukkojen harjoituttamiseen osana ilmapuolustuksen ketjua", jatkoi everstiluutnantti Nenonen.

Patriot_bundeswehr_3Saksalaisjoukkojen Patriot-järjestelmä saapui Suomeen ja Pietarsaaren satamaan DFDS:n Finlandia Seaways -ro-ro -aluksella. Satamasta saksalaisjoukkojen kalustoa siirretään Lohtajalle tiistain 14. toukokuuta aikana, kun harjoitus varsinaisesti alkaa. Henkilöstöä saapui Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle maanantaina Saksan ilmavoimien Airbus A321LR -koneella (15+11).

Vierailevalla joukolle HNS-isäntämaatukea (Host Nation Support) tarjoaa Ilmasotakoulu, jolla on aiempaa kokemusta lentopuolen tukitoimista. Saksalaisjoukon kaltaiselle kokoonpanolle isäntämaatukea Ilmasotakoulu ei ole aiemmin tarjonnut.

Patriot_bundeswehr_1"Toteutamme HNS-toimintaa tässä laajuudessa Ilmasotakoulun voimin nyt ensimmäistä kertaa. Osaamista Puolustusvoimista kuitenkin löytyy ja esimerkiksi Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta on saatu paljon tietoa ja ohjausta, miten isäntämaatukeen liittyviä asioita hoidetaan", kertoi Ilmasotakoulun Materiaalikeskuksen päällikkö kapteeni Janne Äijälä.

Patriot-yksikölle tarjottava isäntämaatuki kattaa useimpia logistiikan eri osa-alueita. Statement of Requirements (SOR) eli tukitarveluettelo varsin laaja ja yksityiskohtainen. Tukitarpeet liittyvät mm. huoltoon, infrastruktuurin luomiseen sekä Myös sidosryhmät kuten poliisi, tulli ja Pietarsaaren satama ovat Ilmasotakoulun mukaan hoitaneet oman osuutensa erinomaisen ratkaisukeskeisellä asenteella.

eversti_Nokelainen"Toivotan harjoitusjoukot tervetulleeksi vuoden ensimmäiseen ilmapuolustusharjoitukseen Lohtajalle 14.-23.5.2024. Ilmapuolustusharjoituksemme ADEX Mallet Strike on nimensä mukaisesti kansainvälinen harjoitus. Harjoitukseen osallistuu joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista sekä saksalainen Patriot-ilmatorjuntaohjusyksikkö", kuuluivat ilmatorjunnan tarkastaja ja Mallet Strike 24 -harjoituksen johtaja eversti Mano-Mikael Nokelaisen tervetuliaissanat.

 
Ampumavaiheesta torjuntavaiheeseen

MalletStrike24_2"Uskon, että harjoituksen toteutus mahdollistaa kaikille harjoitukseen osallistujille, niin joukkona kuin yksilönä, ainutlaatuisen kehittymismahdollisuuden, sanoi eversti Nokelainen.

Mallet Strike -harjoitus jakautuu toiminnallisesti ampuma- ja taisteluvaiheeseen. Ampumavaiheessa 14.-18. toukokuuta toimeenpannaan ilmatorjunnan tykki- ja ohjusammuntoja maalta sekä mereltä. Nousujohteiset ammunnat asejärjestelmien ampumaohjelmiston mukaisesti toteutetaan haastaviin maalitilanteisiin valoisalla ja pimeällä. Ammunnat ovat olennainen osa joukon ja järjestelmän suorituskyvyn todentamista.

MalletStrike24_1 Taisteluvaiheessa, joka alkaa 18. toukokuuta on tavoitteena harjoitella ja harjaantua monipuolisen ilmauhkan torjuntaa vaativassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä.

"Harjoituksen johto- ja tukiorganisaatio tekee johdollani parhaansa, jotta harjoitusjoukoille luodaan toimintamahdollisuudet ja pelilauta saavuttamaan harjoitukselle ja joukolle asetetut tavoitteet. Kokoamalla ilmapuolustuksen eri toimijat yhteen saamme kustannustehokkaan ja vaativan harjoitusympäristön, joka on mahdollista luoda vain Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella", kertoi eversti Nokelainen. MH

Lue myös: